Потребител: анонимен

България

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево

01.09.2023 14:28

Ако има спад в бизнеса, компенсаторните механизми са: пазарен реализъм, предразполагащо обслужване и гарантирано спокойствие и сигурност на туриста. [... ]

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

- a a a + |
 

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци"

07.10.2015 21:41

Дори да изглежда като "Бед Рок" за лаика, "Арт център Илинденци" в поречието на Струма си заслужава усилието да се отклоните за час вдясно от пътя за Кулата.

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Мнозина любители на Беломорието, преживявали задръстванията по границата и през Кресненското дефиле, сигурно са видели вдясно от сегашното шосе през Струмяни любопитна семпла табелка "Арт център Илинденци". За късмет, весела група хора на изкуството, тръгнали през отминалия слънчев уикенд за това място, прие, макар и с известни резерви, и нашата скромна фотокамeра, за да присъства на събитие, обозначено хем като "отчитане на етап от европроект", хем като "пресконференция за известния Фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува".

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Посрещат ни доминиращите по дуварите на "Арт център Илинденци" каменни фигури, навяващи мечта за пътуване до исполините на Великденския остров. Не успяваме обаче да се вредим за личен контакт с "гуруто"- скулптор на „Арт центъра" Иван Русев, та да блеснем с догадка дали космополитните му каменни визии за тези "исполини" нямат "пласт", свързан и с богомилските "стечки" в недалечната Босна и Херцеговина.

Автобусът ни разтоварва в разкопания център на кацналото над долината на Струма село Илинденци. По прашните неасфалтирани сокаци предизборните афиши на двамата само (засега?) коалиционни кандидат-кметове се редуват през дирек и правят по-лесна последвалата официална и "неофициална" информация за ВиК-работи в селото с 800 изборносписъчни жители, затворено огромно училище, четирима местни свещенници, обслужващи дори съседни общини, и "черешката на тортата" - "Арт центъра". Това сакрално за ценителите място отдалече се забелязва именно по асфалтираните по европрограми завои към него и със споменатите вече кацнали по дуварите каменни фигури.

В дерето под артистичния баир "традиционна" стара народна чешма е дочакала захлупване с машинно рязана каменна "шапка" - провокация към партриархалния традиционализъм, може би, но за изненада водата се чучури чиста както преди век. Тече си кротко и в самото дере, като "мостето" над него е декорирано с причудливи каменни парапети, които на лаика доста напомнят за градчето Бед Рок от филма за Фред Флинстоун. Тече и чешмичката, пак предизвикателно натикана в арт-"стечка", а под нея е приседнала  навъсена тийнейджърка, доведена вероятно от дядо си-самодеец.

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

На "портата" на артистичния комплекс вдясно, в каменна ниша виждаме познатите от БабаВангината църква в Рожен стенописни "макроикони", които ни убеждават нагледно, че това е "параклис". Веднага след това каменен-блок "касичка" провокира традиционната българската стиснатост към даване на "лепта" за съвременното изкуство.

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Изискано елегантна, но строга дама, вероятно вдъхновяващата съпруга на скулпурния "жрец"-инициатор на Арт центъра, не ни позволява, по изтъкнати съображения за сигурност, сами да влезем в стъпалестия лабиринт от импровизирани дувари, напомнящи възстановката на Балдуиновата кула във Велико Търново.

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Затова, след като изчакваме възпитаната група от ценители, все пак щракваме в близък план впечатляваща статуя на "Малешевската Венера", полегнала върху ред цигански тухли. И без да сте посещавали проф. Овчаровата пещера "Утробата", бихте се впечатлили от авторската композиция в изкуствено изкопана пещера, напомняща едновременно и за двете й истински родопски посестрими - Ягодинска и Дяволското гърло, с артистично електрическо осветление и аудиозапис на "шум от подземна река".

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Пак на каменно площадче със същите късове "отпадъци" от недалечната фирма "Илинденски мрамор", току до авторска по нашему "реплика" на партизански паметник отпреди 50 години, Фиданка Котева, завеждаща европроектите на община Струмяни, патетично откри и фолклорните празници.

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Оказва се, че динамичната общинска началничка държи и единственото засега място за подслон в амфитеатралното село Илинденци. Тъй като не остава време да ни го покаже, докрай се радваме на възможността покрай арт-екскурзията да се насладим на откриващата се от предпланината на Пирин гледка към Малашевската планина отвъд Струма. Кацналата на баира над Арт центъра песъчлива градинка, с мини-доматки и по-буен праз, ни добавя панорама към огромен пилон с трикольора, издигащ се на съседно възвишение.

Ако изключим задължителната за всеки европроект "дегустация на местна баница" (под критичните погледи на бабките-авторки), едно рутинно разглеждане на "Арт център Илинденци" не би отнело повече от 2 часа. На излизане местен "самобитен майстор", вероятно добил пазарно вдъхновение от комшулука с известните скулптори и художници, вече по-свойски предлага да видим неговите произведения-сувенири.

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Критично "разкрити", че пишем за реалностите в БГ-туризма, включително и културния, арт водачите на експедиентската група ни подгонват далече от накичените по портата на "местния майстор" зелени РVС-шишета от бира, които съвсем биха минали за стилизирана обемна визия на ориенталската стенописна традиция "тюлипан" (лале). Понеже за новата реколта известно местно вино все още е рано, успяваме да си наберем екзотично изчезнал южнобългарски плод със забравено вече име, виснал по народна традиция за "позволена улична беритба". Заснобели, че и ние разбираме от съвременно изкуство, добронамерено правим последна снимка на купчина каменни късове на сокака след асфалта на Арт центъра. С което окончателно си печелим вече откритото възмущение на арт аниматорите, защото това наистина били бордюри за следизборното село. Вече е сигурно, че от артистично-познаваческа гледна точка сме "персона нон грата" в тази творческа зона, но през по-прохладните пролетно-есенни месеци, особено при уикенд  пътуване в посока Сандански/Петрич, най-вероятно ще се върнем отново в „Арт център Илинденци“ като кротки, обикновени туристи. Домакините са видимо толерантни, както демокрацията в съвременното изкуство, а гледките от артистичната им "екопътека" с причудливи каменни композиции към Малешевската планина и долината на Струма наистина си заслужават.

 

Илия Тодоров – Родопска търговско-туристическа камара

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево [01.09.2023] Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015] Открийте Каварна и региона [17.11.2014]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 20:25

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе [... ]

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

България ще привлича норвежки туристи със здравен и белнеоложки туризъм

15.06.2024 -

„България има изключително съотношение цена-качество за своите продукти, което несъмнено е нашето[... ]

Кои европейски страни са спечелили най-много от туризъм през 2023 г.?

15.06.2024 -

Световната организация по туризъм на ООН проследи кои страни харчат най-много за туризъм, печелят най-много[... ]

Marriott навлиза в България с два хотела в Слънчев бряг и Банско

15.06.2024 -

Хотелите са под бранда Four Points by Sheraton и са част от групата на Balkan Holidays, свързана със собственика на банка[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1