Потребител: анонимен

България

Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница

09.04.2017 17:18

Въпреки студеното време, из култовото Средногорие плъпнаха семейни и училищни екскурзии с деца. [... ]

Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей

18.08.2016 12:30

Ямболският Безистен (покрит пазар) е единствената в България запазена сграда от този тип от времето на османското владичество. Оценява се като един от най-красивите покрити пазари на Балканите и еталон на общественото строителство за граждански нужди в Османската империя в периода ХV – ХVІІ век. Обявен за паметник на културата с национално значение от 1972 г. [... ]

- a a a + |
 

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци"

07.10.2015 21:41

Дори да изглежда като "Бед Рок" за лаика, "Арт център Илинденци" в поречието на Струма си заслужава усилието да се отклоните за час вдясно от пътя за Кулата.

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Мнозина любители на Беломорието, преживявали задръстванията по границата и през Кресненското дефиле, сигурно са видели вдясно от сегашното шосе през Струмяни любопитна семпла табелка "Арт център Илинденци". За късмет, весела група хора на изкуството, тръгнали през отминалия слънчев уикенд за това място, прие, макар и с известни резерви, и нашата скромна фотокамeра, за да присъства на събитие, обозначено хем като "отчитане на етап от европроект", хем като "пресконференция за известния Фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува".

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Посрещат ни доминиращите по дуварите на "Арт център Илинденци" каменни фигури, навяващи мечта за пътуване до исполините на Великденския остров. Не успяваме обаче да се вредим за личен контакт с "гуруто"- скулптор на „Арт центъра" Иван Русев, та да блеснем с догадка дали космополитните му каменни визии за тези "исполини" нямат "пласт", свързан и с богомилските "стечки" в недалечната Босна и Херцеговина.

Автобусът ни разтоварва в разкопания център на кацналото над долината на Струма село Илинденци. По прашните неасфалтирани сокаци предизборните афиши на двамата само (засега?) коалиционни кандидат-кметове се редуват през дирек и правят по-лесна последвалата официална и "неофициална" информация за ВиК-работи в селото с 800 изборносписъчни жители, затворено огромно училище, четирима местни свещенници, обслужващи дори съседни общини, и "черешката на тортата" - "Арт центъра". Това сакрално за ценителите място отдалече се забелязва именно по асфалтираните по европрограми завои към него и със споменатите вече кацнали по дуварите каменни фигури.

В дерето под артистичния баир "традиционна" стара народна чешма е дочакала захлупване с машинно рязана каменна "шапка" - провокация към партриархалния традиционализъм, може би, но за изненада водата се чучури чиста както преди век. Тече си кротко и в самото дере, като "мостето" над него е декорирано с причудливи каменни парапети, които на лаика доста напомнят за градчето Бед Рок от филма за Фред Флинстоун. Тече и чешмичката, пак предизвикателно натикана в арт-"стечка", а под нея е приседнала  навъсена тийнейджърка, доведена вероятно от дядо си-самодеец.

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

На "портата" на артистичния комплекс вдясно, в каменна ниша виждаме познатите от БабаВангината църква в Рожен стенописни "макроикони", които ни убеждават нагледно, че това е "параклис". Веднага след това каменен-блок "касичка" провокира традиционната българската стиснатост към даване на "лепта" за съвременното изкуство.

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Изискано елегантна, но строга дама, вероятно вдъхновяващата съпруга на скулпурния "жрец"-инициатор на Арт центъра, не ни позволява, по изтъкнати съображения за сигурност, сами да влезем в стъпалестия лабиринт от импровизирани дувари, напомнящи възстановката на Балдуиновата кула във Велико Търново.

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Затова, след като изчакваме възпитаната група от ценители, все пак щракваме в близък план впечатляваща статуя на "Малешевската Венера", полегнала върху ред цигански тухли. И без да сте посещавали проф. Овчаровата пещера "Утробата", бихте се впечатлили от авторската композиция в изкуствено изкопана пещера, напомняща едновременно и за двете й истински родопски посестрими - Ягодинска и Дяволското гърло, с артистично електрическо осветление и аудиозапис на "шум от подземна река".

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Пак на каменно площадче със същите късове "отпадъци" от недалечната фирма "Илинденски мрамор", току до авторска по нашему "реплика" на партизански паметник отпреди 50 години, Фиданка Котева, завеждаща европроектите на община Струмяни, патетично откри и фолклорните празници.

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Оказва се, че динамичната общинска началничка държи и единственото засега място за подслон в амфитеатралното село Илинденци. Тъй като не остава време да ни го покаже, докрай се радваме на възможността покрай арт-екскурзията да се насладим на откриващата се от предпланината на Пирин гледка към Малашевската планина отвъд Струма. Кацналата на баира над Арт центъра песъчлива градинка, с мини-доматки и по-буен праз, ни добавя панорама към огромен пилон с трикольора, издигащ се на съседно възвишение.

Ако изключим задължителната за всеки европроект "дегустация на местна баница" (под критичните погледи на бабките-авторки), едно рутинно разглеждане на "Арт център Илинденци" не би отнело повече от 2 часа. На излизане местен "самобитен майстор", вероятно добил пазарно вдъхновение от комшулука с известните скулптори и художници, вече по-свойски предлага да видим неговите произведения-сувенири.

Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до

Критично "разкрити", че пишем за реалностите в БГ-туризма, включително и културния, арт водачите на експедиентската група ни подгонват далече от накичените по портата на "местния майстор" зелени РVС-шишета от бира, които съвсем биха минали за стилизирана обемна визия на ориенталската стенописна традиция "тюлипан" (лале). Понеже за новата реколта известно местно вино все още е рано, успяваме да си наберем екзотично изчезнал южнобългарски плод със забравено вече име, виснал по народна традиция за "позволена улична беритба". Заснобели, че и ние разбираме от съвременно изкуство, добронамерено правим последна снимка на купчина каменни късове на сокака след асфалта на Арт центъра. С което окончателно си печелим вече откритото възмущение на арт аниматорите, защото това наистина били бордюри за следизборното село. Вече е сигурно, че от артистично-познаваческа гледна точка сме "персона нон грата" в тази творческа зона, но през по-прохладните пролетно-есенни месеци, особено при уикенд  пътуване в посока Сандански/Петрич, най-вероятно ще се върнем отново в „Арт център Илинденци“ като кротки, обикновени туристи. Домакините са видимо толерантни, както демокрацията в съвременното изкуство, а гледките от артистичната им "екопътека" с причудливи каменни композиции към Малешевската планина и долината на Струма наистина си заслужават.

 

Илия Тодоров – Родопска търговско-туристическа камара

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015] Открийте Каварна и региона [17.11.2014] Гълъб Черпоков: На българската туристическа гилдия й липсва единство [07.10.2014] 6 Добре дошли в туристически регион „Средните Родопи”! Добре дошли в Чепеларе и Златоград! [06.10.2014] Добре дошли в туристически регион „Средните Родопи”! [10.09.2014] Малко познати места в Хасковския регион се готвят да посрещат туристи [09.09.2014] Големите туристически надежди в поречието на Малка Арда [23.07.2014] 1 Поклоннически уикенд край София [30.06.2014] Деветашкото плато предлага селска ваканция през пролетните празници [13.04.2014] 1

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

„Thomas Cook“ обяви планове за бърз растеж в Китай

24.09.2017 10:10

Подразделението на туроператора в Китай има за цел да увеличи броя на туристите повече от 10 пъти през [... ]

Зад фиаското на Ryanair с отменените полети се очертава по-широк проблем за авиоиндустрията

22.09.2017 17:58

Сегашната ситуация, при която водещата нискобюджетна авиокомпания е принудена да анулира десетки [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Зад фиаското на Ryanair с отменените полети се очертава по-широк проблем за авиоиндустрията

22.09.2017 -

Сегашната ситуация, при която водещата нискобюджетна авиокомпания е принудена да анулира десетки[... ]

Ryanair разкрива своя постоянна база в Бургас

20.09.2017 -

За целта ирландската нискотарифна авиокомпания е инвестирала 100 милиона долара и е закупила самолет[... ]

Сamping.bg раздаде третите си годишни награди за най-добър къмпинг в България

19.09.2017 -

Класацията на къмпингите в България #BestBGcamp2017 се проведе за трета поредна година от българския къмпинг[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

България ще участва в събитие на „Глобалния форум за туризъм и икономика“ през октомври в Макао

16.09.2017 -

Това стана ясно след работна среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с Панси Хо, вицепрезидент[... ] 1

Ryanair ще отменя по 50-60 полета дневно през следващите седмици

17.09.2017 -

Авиокомпанията реши да предприеме тази стъпка, за да подобри точността на полетите си.[... ] 2

Грузинецът Зураб Пололикашвили е новият генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН

15.09.2017 -

Той беше избран единодушно на 22-рата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм /СОТ/,[... ] 1