Потребител: анонимен

злободневно

Близки срещи от туристическия вид

24.11.2017 11:58

Когато планирате следващото си лято на Атонския ръкав на Халкидики, имайте предвид, че пионерът в предлагането там на „all inclusive“ за българи - софийският зет Лазарос Муратидис, напусна хотел "Акратос Бийч", за да работи за германска хотелска верига. [... ]

Пореден сблъсък между вицепремиер и туристически министър за плажовете

17.11.2017 10:48

Бизнесът и местната власт са за запазване на преместваемите съоръжения на плажа. Те искат да има регулиране и контрол, но не и премахване на всички такива обекти, защото това щяло да доведе до отлив на туристи и загуба на работни места. Това изтъкна през Би Ти Ви министър Николина Ангелкова, която е против пълното премахване на преместваемите съоръжения, за което пък настоява вицепремиерът Валери Симеонов. [... ]

Равносметка след една изложба

13.11.2017 10:09

За пореден път на международното изложение "Месомания","Булпек" и "Светът на млякото", имахме възможност да сравним националния имидж на хранително-вкусовата ни промешленост с европейските стандарти. [... ]

- a a a + |
 

Австрийски граничен план разтревожи жителите на Южен Тирол

01.04.2016 19:56

План за управление на границите, приет от правителството на Австрия, застрашава да превърне Южен Тирол в емблема на европейската дезинтеграция, пише британският „Гардиън“.

Австрийски граничен план разтревожи жителите на Южен Тирол

Селцето Бренеро на италианско-австрийската граница през миналата година стана входна врата към Северна Европа за хиляди мигранти от Близкия изток и Африка.

През последните 20 г. границата между Италия и Австрия, през която минава тунелът "Бренер", стана почти незабележима, но сега местните жители от двете страни се подготвят за повторно разделение. Промените в духа на старите времена ще върнат паспортните проверки в този чувствителен исторически регион, след като от 1 април Австрия започва прилагането на нов план за управление на границите.

Ходът на правителството във Виена е пример за все по-трудните отговори на Австрия на миграционната криза, която обхваща ЕС, като през миналата година град Бренеро се превърна в шлюз за мигрантския поток от Близкия изток и Африка по пътя му от Италия към Северна Европа. Австрийското решение рискува да превърне областта, доскоро разглеждана като символ на мирното сближаване в Европа, в нещо много по-различно: емблема на дезинтеграцията на континента.

Мярката на австрийските власти може да има и много по-дълбоки последици: да предизвика тревога и антагонизъм срещу преобладаващото немскоговорящо население в Южен Тирол - област, принадлежала на Австро-Унгарската империя, но предадена на Италия съгласно Сенжерменския договор след Първата световна война. По времето на фашисткото управление Мусолини искал да италианизира местното население дори с постепенно премахване на училищата преподаващи на немски език.

Австрийски граничен план разтревожи жителите на Южен Тирол

След като областта получи значителна автономия от правителството в Рим през 70-те години на миналия век, мирната интеграция на Южен Тирол в Италия се сочи като позитивен модел, който италианският премиер Матео Ренци често предлага на Русия и Украйна като положителен пример.

След като областта получи значителна автономия от правителството в Рим през 70-те години на миналия век, мирната интеграция на Южен Тирол в Италия се сочи като позитивен модел, който италианският премиер Матео Ренци често предлага на Русия и Украйна като положителен пример.

Сега обаче за южнотиролците, които имат италианско гражданство, но се възприемат преди всичко като тиролци, отново на дневен ред излиза въпросът за отделянето им от Австрия.

"След като границите бяха отворени, вече нямахме усещането, че някак сме сложени в тази държава и че сме от друга националност. Сега изведнъж ние ги затваряме още веднъж и човек се чувства опакован отново", коментира Марта Щокър, областен служител, отговарящ за миграцията и здравеопазването.

Щокър иска да разбере какво точно има предвид Австрия и какви планове прави в случай, че тази област на Северна Италия отново стане маршрут за хиляди бежанци.

Австрийски граничен план разтревожи жителите на Южен Тирол

Пътен знак в Бренеро показва пътя към австрийската граница

Седнала в черния си „Мерцедес“, с който пътува от среща на среща, Щокър открито признава, че няма представа какво имат предвид австрийците, когато говорят за "управление на границите".

Това е въпрос, който е станал още по-болезнен като се има предвид рязкото увеличение на пристигащите мигранти през последните седмици. Около 15 000 имигранти са пристигнали в Италия през първите три месеца на тази година, което представлява увеличение с близо 50% в сравнение със същия период на миналата година. През 2015 г., по-голямата част от тези имигранти напуснаха Италия с надеждата да стигнат до Северна Европа.

Франц Компатшер, кмет на Бренеро, каза, че очаква Австрия да сложи пътни прегради и да отбива автомобили с предполагаеми имигранти, които след това ще бъдат връщани обратно в Италия. Той също така очаква те да проверяват пътуващите камиони за пътници без билет.

През миналата пролет и лято, Бренеро беше активно използвана транзитна точка от тези мигранти, които бяха стигнали с лодки до южната част на Италия и оттам тръгваха на север. Хиляди от тях преминаха безпрепятствено по този път.

Компатшер казва, че сега Австрия се готви да спре много повече имигранти на границата, като контролира и трансграничните влакове.

"Цялата жп гара Бренеро е на италианска територия. Ако австрийците искат да контролират влаковете, италианците ще трябва да дадат своето разрешение. Аз се съмнявам, че това ще стане", казва той.

Според него, австрийските граничари, дори и да се качат на влаковете на италианска територия, не биха могли да започнат проверка на документи за самоличност, докато не стигнат в Австрия, така че ще трябва да обработят мигрантите в следващото населено място след станция Бренеро, вече на австрийска територия.

"Бренеро е село от 250 души. Не можем да имаме хиляди мигранти тук. Дори 400 да са, вече е трудно. Имахме 27 000 миналата година, но те преминаваха транзитно. Но ако спрат тук, това вече е друга история ", каза той.

Кметът е притеснен и от съобщенията, че австрийски и германски официални лица ще се срещнат, за да обсъдят плановете за италианско-австрийската граница.

Австрийски граничен план разтревожи жителите на Южен Тирол

Моника Вайсенщайтер, експерт по миграционните потоци в района, смята, че случващото се през следващите месеци ще зависи от това дали Германия ще приема имигранти, преминаващи границата с Австрия.

"Ако Германия откаже да ги приеме, разбира се след това Австрия ще ги блокира и ще имате повече хора тук, които ще търсят други маршрути с всякакви средства, ще са готови и да плащат повече, за да преминат през границите и тогава не са изключени нови трагични събития подобни на смъртта на 72 мигранти миналата година в Австрия.“

Тя каза, че не очаква решението на този въпрос да създаде настроения сред населението в Южен Тирол за отделяне от Италия – каквото в дългосрочен план е желанието на някои екстремистки регионални партии. Според нея, по-скоро ще се засилят страховете сред местните жители, че зоната може да се превърне в мигрантска гореща точка, в нов хъб, където бежанците и мигрантите ще изчакват, докато бъдат преместени.

"Някои говорят, че тук ще е следващото Кале или следващата гореща точка като в Сицилия", посочва Вайсенщайнер.

За сега, кметът Компатшер и други местни жители от италианската страна на границата са по-заети да обсъждат какво ще е икономическото въздействие върху туризма и търговията, ако Австрия започне проверка на леки товарни автомобили.

Роберто, италиански говорещ тиролец и ресторантьор, който предлага местния специалитет от прясна паста garganelli - типично тиролско ястие, съчетаващо австрийски и италиански съставки, е убеден, че всяка акция от страна на Австрия ще бъде "катастрофална за туризма".

"За икономиката това ще бъде наистина лошо. Видяхме, че когато затваряха границата за кратки периоди през миналата година, тогава идваха по-малко германци, а те са най-големите ни клиенти. Едва ли ще дойдат и сега, ако трябва да чакат 2-3 часа при задръстванията в трафика", казва той.

 Източник: The Guardian 

 

Още инфо:

09.04.2016 г. Германия призова Австрия да не въвежда граничен контрол в алпийския тунел „Бренер“

Министърът по европейските въпроси на ФРГ Михаел Рот отправи апел към Виена да не въвежда граничен контрол в алпийския тунел „Бренер“, който свързва Австрия и Италия, съобщава ORF. „Да седнем да една маса и намерим заедно решение, вместо да се приемат отделни, национални мерки“, призова германският политик.

„Бренер е символ за много туристи. Мнозина си спомнят километричните опашки от камиони по границата. Не можем да се върнем към тези времена. Германското правителство търси европейско решение и не затваря националните си граници. Ще се радвам да замина за Австрия, за да дискутираме тази тема“, подчерта Рот.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Близки срещи от туристическия вид [24.11.2017] 2 Пореден сблъсък между вицепремиер и туристически министър за плажовете [17.11.2017] Равносметка след една изложба [13.11.2017] По родопските културни коридори [04.11.2017] Кой ни лъже за броя на чуждестранните туристи у нас: туристическият министър или НСИ* [11.10.2017] "Театър на мегдана" в Широка лъка ще привлича посетители в родопското село [13.09.2017] Масираните проверки в Слънчев бряг предизвикват различни реакции [14.08.2017] Губи ли престиж и монопол у нас платформата за туристически резервации BOOKING.com? [17.07.2017] 5 Троянският манастир и „Орешака“ предлагат културно-исторически туризъм за семейства с деца [08.06.2017] Ще стане ли Летище Пловдив истинска „южна врата“ за входящия туризъм? [18.05.2017] Изборът в Трънско: чист въздух или „мръсно“ злато [16.05.2017] Полети до Атина и Загреб може да има от Летище Пловдив [04.04.2017] Министерството на туризма излезе с позиция да се запази облика на Копривщица [01.04.2017] Молдова ще развива туристическия си маркетинг с европейска помощ [14.03.2017] Фолклорни атракции в Родопите в навечерието на избори [07.03.2017] Следствието във Великобритания не откри вина на TUI за смъртата на 30 негови туристи в Тунис [01.03.2017] Какво видя Инфотуризъм на "Ваканция и СПА Експо“ ден преди откриването му? [14.02.2017] Полша ще достави зубри за развъждане в България [07.02.2017] Майорка се опитва да озапти туристическата стихия [23.01.2017] Ще стане ли Молдова конкурент на българския туристически продукт? [19.01.2017]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

39 българи са потърсили връзка с посолството ни в Индонезия

28.11.2017 12:37

През изминалото денонощия още 29 българи са се свързали с кризисния щаб, който посолството на България [... ]

Кризисен щаб в Джакарта създаде българското поослство в Индонезия

27.11.2017 16:22

От външното ни министерство съобщиха, че вВъв връзка с усложнената обстановка, след изригването на [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Доминикана е сред туристическите лидери в Южна Америка

11.12.2017 -

Карибската страна запазва втората позиция след Мексико в Южна Америка по приходи от туризъм. По данни[... ]

“Планет травел” ще бъде извадена от Националния туристически регистър

07.12.2017 -

Министерството на туризма ще направи предложение за заличаване на фирма „Планет травел“ ЕООД от Националния[... ]

Мартеницата влезе в Списъка за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО

07.12.2017 -

Това стана на заседанието на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Близки срещи от туристическия вид

24.11.2017 -

Когато планирате следващото си лято на Атонския ръкав на Халкидики, имайте предвид, че пионерът в предлагането[... ] 2

На културен туризъм в Париж по време на "джихадизъм"

27.11.2016 -

Париж знае "три и триста" - музеи и изложби вече отнемат клиентелата на ресторанти и бистра, излиза и[... ] 3

Сингапурският паспорт вече е „най-силният“ в света

28.10.2017 -

Парагвай премахна визовите изисквания за сингапурски граждани и така паспортите, издавани в Сингапур,[... ] 1