Потребител: анонимен

злободневно

Родопчани протестират срещу незаконна търговска дейност с моторни шейни под връх Перелик

03.02.2018 19:01

Трагичният инцидент с моторна шейна в Боровец, при който загина четиригодишният син на транспортния министър Ивайло Московски, най-сетне трябва да накара държавните и общински власти да сложат ред при употребата на тези машини в зимните курорти. [... ]

Това лято няма да има преки полети от Новосибирск до България

01.02.2018 13:00

Туристическият бизнес в сибирския град обсъжда новината, че за първи път от много време насам през новия летен сезон няма да има преки полети до българското Черноморие. Според местни туроператори, авиокомпания S7 Airlines се е отказала да лети до Бургас. На туристите се предлагат варианти с прекачване в Москва или Санкт Петербург. [... ]

Автогарата в Пампорово остана без отоплена чакалня и тоалетна

24.01.2018 10:51

От 23 януари при сутрешни и вечерни температури от минус 5 на автоспирката в курорта вече не се предлага възможност на чакащите обществен транспорт туристи да поседят на кафе или чай край камина и да се сгреят в гостилничката или в магазинчето на "Данмар". [... ]

- a a a + |
 

Австрийски граничен план разтревожи жителите на Южен Тирол

01.04.2016 19:56

План за управление на границите, приет от правителството на Австрия, застрашава да превърне Южен Тирол в емблема на европейската дезинтеграция, пише британският „Гардиън“.

Австрийски граничен план разтревожи жителите на Южен Тирол

Селцето Бренеро на италианско-австрийската граница през миналата година стана входна врата към Северна Европа за хиляди мигранти от Близкия изток и Африка.

През последните 20 г. границата между Италия и Австрия, през която минава тунелът "Бренер", стана почти незабележима, но сега местните жители от двете страни се подготвят за повторно разделение. Промените в духа на старите времена ще върнат паспортните проверки в този чувствителен исторически регион, след като от 1 април Австрия започва прилагането на нов план за управление на границите.

Ходът на правителството във Виена е пример за все по-трудните отговори на Австрия на миграционната криза, която обхваща ЕС, като през миналата година град Бренеро се превърна в шлюз за мигрантския поток от Близкия изток и Африка по пътя му от Италия към Северна Европа. Австрийското решение рискува да превърне областта, доскоро разглеждана като символ на мирното сближаване в Европа, в нещо много по-различно: емблема на дезинтеграцията на континента.

Мярката на австрийските власти може да има и много по-дълбоки последици: да предизвика тревога и антагонизъм срещу преобладаващото немскоговорящо население в Южен Тирол - област, принадлежала на Австро-Унгарската империя, но предадена на Италия съгласно Сенжерменския договор след Първата световна война. По времето на фашисткото управление Мусолини искал да италианизира местното население дори с постепенно премахване на училищата преподаващи на немски език.

Австрийски граничен план разтревожи жителите на Южен Тирол

След като областта получи значителна автономия от правителството в Рим през 70-те години на миналия век, мирната интеграция на Южен Тирол в Италия се сочи като позитивен модел, който италианският премиер Матео Ренци често предлага на Русия и Украйна като положителен пример.

След като областта получи значителна автономия от правителството в Рим през 70-те години на миналия век, мирната интеграция на Южен Тирол в Италия се сочи като позитивен модел, който италианският премиер Матео Ренци често предлага на Русия и Украйна като положителен пример.

Сега обаче за южнотиролците, които имат италианско гражданство, но се възприемат преди всичко като тиролци, отново на дневен ред излиза въпросът за отделянето им от Австрия.

"След като границите бяха отворени, вече нямахме усещането, че някак сме сложени в тази държава и че сме от друга националност. Сега изведнъж ние ги затваряме още веднъж и човек се чувства опакован отново", коментира Марта Щокър, областен служител, отговарящ за миграцията и здравеопазването.

Щокър иска да разбере какво точно има предвид Австрия и какви планове прави в случай, че тази област на Северна Италия отново стане маршрут за хиляди бежанци.

Австрийски граничен план разтревожи жителите на Южен Тирол

Пътен знак в Бренеро показва пътя към австрийската граница

Седнала в черния си „Мерцедес“, с който пътува от среща на среща, Щокър открито признава, че няма представа какво имат предвид австрийците, когато говорят за "управление на границите".

Това е въпрос, който е станал още по-болезнен като се има предвид рязкото увеличение на пристигащите мигранти през последните седмици. Около 15 000 имигранти са пристигнали в Италия през първите три месеца на тази година, което представлява увеличение с близо 50% в сравнение със същия период на миналата година. През 2015 г., по-голямата част от тези имигранти напуснаха Италия с надеждата да стигнат до Северна Европа.

Франц Компатшер, кмет на Бренеро, каза, че очаква Австрия да сложи пътни прегради и да отбива автомобили с предполагаеми имигранти, които след това ще бъдат връщани обратно в Италия. Той също така очаква те да проверяват пътуващите камиони за пътници без билет.

През миналата пролет и лято, Бренеро беше активно използвана транзитна точка от тези мигранти, които бяха стигнали с лодки до южната част на Италия и оттам тръгваха на север. Хиляди от тях преминаха безпрепятствено по този път.

Компатшер казва, че сега Австрия се готви да спре много повече имигранти на границата, като контролира и трансграничните влакове.

"Цялата жп гара Бренеро е на италианска територия. Ако австрийците искат да контролират влаковете, италианците ще трябва да дадат своето разрешение. Аз се съмнявам, че това ще стане", казва той.

Според него, австрийските граничари, дори и да се качат на влаковете на италианска територия, не биха могли да започнат проверка на документи за самоличност, докато не стигнат в Австрия, така че ще трябва да обработят мигрантите в следващото населено място след станция Бренеро, вече на австрийска територия.

"Бренеро е село от 250 души. Не можем да имаме хиляди мигранти тук. Дори 400 да са, вече е трудно. Имахме 27 000 миналата година, но те преминаваха транзитно. Но ако спрат тук, това вече е друга история ", каза той.

Кметът е притеснен и от съобщенията, че австрийски и германски официални лица ще се срещнат, за да обсъдят плановете за италианско-австрийската граница.

Австрийски граничен план разтревожи жителите на Южен Тирол

Моника Вайсенщайтер, експерт по миграционните потоци в района, смята, че случващото се през следващите месеци ще зависи от това дали Германия ще приема имигранти, преминаващи границата с Австрия.

"Ако Германия откаже да ги приеме, разбира се след това Австрия ще ги блокира и ще имате повече хора тук, които ще търсят други маршрути с всякакви средства, ще са готови и да плащат повече, за да преминат през границите и тогава не са изключени нови трагични събития подобни на смъртта на 72 мигранти миналата година в Австрия.“

Тя каза, че не очаква решението на този въпрос да създаде настроения сред населението в Южен Тирол за отделяне от Италия – каквото в дългосрочен план е желанието на някои екстремистки регионални партии. Според нея, по-скоро ще се засилят страховете сред местните жители, че зоната може да се превърне в мигрантска гореща точка, в нов хъб, където бежанците и мигрантите ще изчакват, докато бъдат преместени.

"Някои говорят, че тук ще е следващото Кале или следващата гореща точка като в Сицилия", посочва Вайсенщайнер.

За сега, кметът Компатшер и други местни жители от италианската страна на границата са по-заети да обсъждат какво ще е икономическото въздействие върху туризма и търговията, ако Австрия започне проверка на леки товарни автомобили.

Роберто, италиански говорещ тиролец и ресторантьор, който предлага местния специалитет от прясна паста garganelli - типично тиролско ястие, съчетаващо австрийски и италиански съставки, е убеден, че всяка акция от страна на Австрия ще бъде "катастрофална за туризма".

"За икономиката това ще бъде наистина лошо. Видяхме, че когато затваряха границата за кратки периоди през миналата година, тогава идваха по-малко германци, а те са най-големите ни клиенти. Едва ли ще дойдат и сега, ако трябва да чакат 2-3 часа при задръстванията в трафика", казва той.

 Източник: The Guardian 

 

Още инфо:

09.04.2016 г. Германия призова Австрия да не въвежда граничен контрол в алпийския тунел „Бренер“

Министърът по европейските въпроси на ФРГ Михаел Рот отправи апел към Виена да не въвежда граничен контрол в алпийския тунел „Бренер“, който свързва Австрия и Италия, съобщава ORF. „Да седнем да една маса и намерим заедно решение, вместо да се приемат отделни, национални мерки“, призова германският политик.

„Бренер е символ за много туристи. Мнозина си спомнят километричните опашки от камиони по границата. Не можем да се върнем към тези времена. Германското правителство търси европейско решение и не затваря националните си граници. Ще се радвам да замина за Австрия, за да дискутираме тази тема“, подчерта Рот.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Родопчани протестират срещу незаконна търговска дейност с моторни шейни под връх Перелик [03.02.2018] Това лято няма да има преки полети от Новосибирск до България [01.02.2018] Автогарата в Пампорово остана без отоплена чакалня и тоалетна [24.01.2018] В Украйна глобиха белоруски туристи заради носене на георгиевски ленти [13.01.2018] Във Великобритания забраниха ТВ-реклама на резервационна система BOOKING.com [04.01.2018] Близки срещи от туристическия вид [24.11.2017] 2 Пореден сблъсък между вицепремиер и туристически министър за плажовете [17.11.2017] Равносметка след една изложба [13.11.2017] По родопските културни коридори [04.11.2017] Кой ни лъже за броя на чуждестранните туристи у нас: туристическият министър или НСИ* [11.10.2017] "Театър на мегдана" в Широка лъка ще привлича посетители в родопското село [13.09.2017] Масираните проверки в Слънчев бряг предизвикват различни реакции [14.08.2017] Губи ли престиж и монопол у нас платформата за туристически резервации BOOKING.com? [17.07.2017] 8 Троянският манастир и „Орешака“ предлагат културно-исторически туризъм за семейства с деца [08.06.2017] Ще стане ли Летище Пловдив истинска „южна врата“ за входящия туризъм? [18.05.2017] Изборът в Трънско: чист въздух или „мръсно“ злато [16.05.2017] Полети до Атина и Загреб може да има от Летище Пловдив [04.04.2017] Министерството на туризма излезе с позиция да се запази облика на Копривщица [01.04.2017] Молдова ще развива туристическия си маркетинг с европейска помощ [14.03.2017] Фолклорни атракции в Родопите в навечерието на избори [07.03.2017]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

1,85 млн. българи са посетили Турция като туристи

19.02.2018 12:44

Броят им беше съобщен в интервю за dir.bg от турския министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш, който [... ]

Вулканът Агунг изригна отново на Бали

15.02.2018 16:10

Вулканът, който беше затихнал след Нова година, започна пак да изхвърля дим и пепел. Това става само [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

1,85 млн. българи са посетили Турция като туристи

19.02.2018 -

Броят им беше съобщен в интервю за dir.bg от турския министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш, който[... ]

Собственик на голяма хотелска верига е обвинен в корупция

18.02.2018 -

Шефът на испанската верига RIU Hotels & Resorts се предаде на полицията в Маями, за да отговори на обвиненията[... ]

Вулканът Агунг изригна отново на Бали

15.02.2018 -

Вулканът, който беше затихнал след Нова година, започна пак да изхвърля дим и пепел. Това става само[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Губи ли престиж и монопол у нас платформата за туристически резервации BOOKING.com?

17.07.2017 -

Нововъведения, които дават възможност за безразборни и неагажиращи резервации от анонимни мобилни[... ] 8

Американска компания за таксиметри -"копърки" пробва да пробие в България

10.12.2014 -

Би Би Си съобщава, че създадената през 2009 г. в Чикаго копрорация "Uber" вече има съдебна забрана в редица[... ] 8

Близки срещи от туристическия вид

24.11.2017 -

Когато планирате следващото си лято на Атонския ръкав на Халкидики, имайте предвид, че пионерът в предлагането[... ] 2