Потребител: анонимен

злободневно

Родопчани протестират срещу незаконна търговска дейност с моторни шейни под връх Перелик

03.02.2018 19:01

Трагичният инцидент с моторна шейна в Боровец, при който загина четиригодишният син на транспортния министър Ивайло Московски, най-сетне трябва да накара държавните и общински власти да сложат ред при употребата на тези машини в зимните курорти. [... ]

Това лято няма да има преки полети от Новосибирск до България

01.02.2018 13:00

Туристическият бизнес в сибирския град обсъжда новината, че за първи път от много време насам през новия летен сезон няма да има преки полети до българското Черноморие. Според местни туроператори, авиокомпания S7 Airlines се е отказала да лети до Бургас. На туристите се предлагат варианти с прекачване в Москва или Санкт Петербург. [... ]

Автогарата в Пампорово остана без отоплена чакалня и тоалетна

24.01.2018 10:51

От 23 януари при сутрешни и вечерни температури от минус 5 на автоспирката в курорта вече не се предлага възможност на чакащите обществен транспорт туристи да поседят на кафе или чай край камина и да се сгреят в гостилничката или в магазинчето на "Данмар". [... ]

- a a a + |
 

Кой иска да смени името на фолклорното училище в Широка лъка?

07.06.2016 08:24

Столичен кръг предприемачи-културтрегери с мерак да "прекръстят" Националното училище за фолклорни изкуства в НУФИ "Широка лъка" на името на своя родственица – народната певица Радка Кушлва.

Кой иска да смени името на фолклорното училище в Широка лъка?

Покрай добрата идея да се отбележи 90-годишнината от рождението на известната народна певица Радка Кушлева, фолклорното предаване на БНТ "Иде нашенската музика" миналата неделя даде трибуна на зле прикрити мераци за "възползване" от десетилетния успешен имидж на Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка" в едноименното село, където всеки втори жител е или певец, или гайдар. Възрастните широколъчани помнят специфичния глас и заслугите на покойната родопчанка за популяризиране на местния фолклор в епохата преди масовата телевизия. Затова заслужено поставят Радка Кушлева в личния списък на прославените местни изпълнители като Бай Дафо, д-р Костадин Дурев, Бойка Присадова, останали в "Златния фонд" на БНР. Упоритата работа на педагогическия колектив на НУФИ "Широка лъка" намира безспорно признание чрез несекващите покани за участие на подрастващата смяна млади фолклорни изпълнители в престижни държавни събития не само в страната, но и в столицата на Евросъюза - Брюксел. Местната общност в Широка лъка е убедена, че всеотдайните преподаватели и самото име НУФИ "Широка лъка" са най-добрият културен и туристически пиар на Широка лъка и Родопите в страната и по света. Затова не приемат столичните роднинско-импресарски претенции за "преименуване" на училището и ги намират за нетактични спрямо паметта на известната със своята скромност Радка Кушлева.

Ето какво каза по този повод и проф. Стоил Миховски: „Много я обичаме Радка Кушлева, но Широка лъка стои над нея. Както има ансамбъл "Родопа", ансамбъл "Пирин" или ансамбъл "Тракия", така нищо не пречи да имаме и училище НУФИ "Широка лъка". Още повече, че тя е наистина широка. Самата Радка Кушлева не би се съгласила с предлаганата смяна. По-добре е родата й да помисли как да направи така, че по-често да слушаме песните й.“

 

Илия Тодоров - РТТК

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен

| 18.07.2016 16:53 | #2105

Явно тукашните драскачи не са запознати с нищо относно спонсорирането на конкурса на Радка Кушлева. Поинтересувайте се малко повече. Аз лично знам имената на хората спонсорирали конкурса. Относно държавните пари‚ за какви пари???? А тези които само са се вили отпечатали плакатите и май баха някакви покани. Това са държавни пари!!! Когато не сте осведомени уважаеми плюващи и ви е страх да си напишете имената по добре не плювайте. К. Лазаров

Анонимен

| 18.07.2016 16:42 | #2104

Проф. Миховски‚ много сте нагъл!!! Не ме е срам да кажа‚ кой съм. Наглостта Ви е доста голяма. Какво направихте Вие за да популяризирате Радка Кушлева? Какво направи гр. Смолян за нейната годишнина? Защо когаато стане въпрос за Радка Кушлева злобеете а не замълчите пред нейния неповторим талант. Когато нейните близки направиха конкурса на нейно име какво направихте да го запазите? За мен Вашето поведение е наглост и трябва да се извините! Искате да ми кажете‚ че в Котел училището не носи престижността на града си ли? Аз съм твърдо За името на училището да се преименува на НУФИ Радка Кушлева Широка лъка. Константин Лазаров

Анонимен

| 07.06.2016 22:05 | #2091

Изглежда софиянските роднини изплюват камъчето- да стане НУФИ”Широка лъка” отново тяхно ”фамилно предприятие”? Защо не разберат‚ че каквато и да е сегашната директорка‚ наследила сестра Кушлева‚ тя се оценява и назначава от български министър‚ а не от шейха на Оман‚ нито от Елтон Джон.

Анонимен

| 07.06.2016 21:33 | #2090

Kato sa tolkova zagrizheni za NUFI’Shiroka Laka” za6to sofijskata impresarska agitka ne se hvane da vazstanovi 3 pati provejdania pev4eski konkurs na imeto na tyahnata rodnina? Ama te samo na darjavni honorari sa sviknali i na sponsori mai.

Анонимен

| 07.06.2016 21:30 | #2089

Брей как са били ”подготвени” софийските мераклии на държавна сметка да въртят ”фамилен бизнес” покрай името на известната си роднина-покойница!? Да бяха подписали поне едно от еднотипните ”становища” към статията‚ която ги е раздразнила? Ама то изглежда един и същи да е писал анонимните ”забележки”.

Анонимен

| 07.06.2016 20:51 | #2088

1.Училището не трябва да се преименува‚ защото досега не е имало име.Така‚ че идеята не е лоша.Просто трябва да се наименува на името на славея на Родопите Радка Кушлева. 2.Какво общо има идеята за ново име на училището с работата на преподавателите и успехите на учениците. Никой не отрича техния талант. Би трябвало да кажат защо не приемат това име. 3. Статията от преподавателите в училището ли е‚ това тяхно мнение ли е или ни директорката Тенева. И защо толкова ги плаши името Кушлеви? 3. Идеята за ново име на училището не е израз на столично-роднински и импресарски претенции. Това искаха преди време много певци от генерацията на Кушлева. 4.Много глупаво е да се казва ”Широка лъка стои над Радка Кушлева.” Към училището ще си остане и и мето Широка лъка. Не съпоставяйте така нещата. 5. Статията е поръчкова и нейният автор е Стоянка Тенова‚ която много се плаши от колоса Кушлева. Но няма да го надскочи!!!

Анонимен

| 07.06.2016 20:01 | #2087

Абсолютно ненужна статия и дискусия. Широка лъка е име на селото. Много по-логично е да се казва на името на такава известна личност като Радка Кушлева. В основата на тази статия е някой‚ който недолюбва сестри Кушлеви. Абе‚ холан‚ родата ли трябва да мисли песните й да се чуват опвече. Това е работа на институциите. Много преднамерено и долно писание.

Анонимен

| 07.06.2016 19:50 | #2086

Дълги години директор на това училище беше Стефка Кушлева‚ сестра на Радка Кушлева. Сегашната директорка Тенова е много безлична женица. Май тази статия на съпротива е нейно дело.Тя нищо не може и все я сравняват с Кушлева.Затова ревнува от името Кушлеви и пише глупости. Името Широка лъка към училището ще остане‚ ако все пак го преименуват. Както Котел към НУФИ ”Ф. Кутев” - Котел. Безмислена дискусия е това!

Анонимен

| 07.06.2016 15:37 | #2085

Идеята училището да носи името на голям родопски певец е прекрасна. Радка е първата‚ популяризирала родопската песен. И е от Широка лъка. Към нейното име ще си остане и името Широка лъка. Така‚ че няма защо някои толкова да се притесняват.

Анонимен

| 07.06.2016 15:18 | #2084

Прекрасна идея!

Анонимен

| 07.06.2016 14:42 | #2083

Идеята училището да носи името на Радка Кушлева е чудесна. То може да си остане към него и Широка лъка. Няма да се премести училището я!

Анонимен

| 07.06.2016 14:25 | #2082

”демократични времена и свободно изразяване”‚слава Богу‚ все още не значи гей-парад в Широка лъка вместо знаменития Кукерски празник. Правилно е‚ че самата Широка лъка ясно си е решила как да се казва националното училище.

Анонимен

| 07.06.2016 13:52 | #2081

Благодаря ви за информацията. Мисля‚ че живеем в демократични времена и всеки свободно може да изразява идеите си. Една такава идея е училището в Широка лъка да носи името на Радка Кушлева.Впрочем тази идея не е нова‚ тя се дискутира в публичното пространство повече от 20 години. Предаването ни се казва ”Иде нашенската музика” и е на БНТ‚ а не на БНР‚ както е написано в пространното изложение. В разговора за Радка Кушлева участваха известни певци‚ музиканти и фолклористи‚ а не предприемачи. Какво лошо има в това да се появяват нови идеи‚ да се раждат инициативи. Това е преди всичко идея‚ която подлежи на дискусия и обсъждане‚ а не на яростно отрицание и ехидна ирония.Поне това прозира от статийката‚ която прилагате. Даниел Спасов - продуцент и водещ на предаването ”Иде нашенската музика”

Анонимен

| 07.06.2016 13:41 | #2080

Предаването‚което възобнови идеята училището в Широка лъка да носи името на Радка Кушлева се казва ”Иде нашенската музика”.И е на БНТ‚ а не на БНР. Участниците в него са известни личности и културни дейци‚ а не предприемачи‚ както вулгарно и невярно сте написали. Няма нищо лошо в това да се отправят нови идеи‚ предложения‚ да се раждат инициативи. Тази идея трябва да се обсъди и обмисли‚ а не по български да се хуле и и отрича.

Анонимен

| 07.06.2016 10:43 | #2079

ако трябва- ще направим подписка в защита името НУФИ”Широка лъка”! Калин Янков - ПЛовдив

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Родопчани протестират срещу незаконна търговска дейност с моторни шейни под връх Перелик [03.02.2018] Това лято няма да има преки полети от Новосибирск до България [01.02.2018] Автогарата в Пампорово остана без отоплена чакалня и тоалетна [24.01.2018] В Украйна глобиха белоруски туристи заради носене на георгиевски ленти [13.01.2018] Във Великобритания забраниха ТВ-реклама на резервационна система BOOKING.com [04.01.2018] Близки срещи от туристическия вид [24.11.2017] 2 Пореден сблъсък между вицепремиер и туристически министър за плажовете [17.11.2017] Равносметка след една изложба [13.11.2017] По родопските културни коридори [04.11.2017] Кой ни лъже за броя на чуждестранните туристи у нас: туристическият министър или НСИ* [11.10.2017] "Театър на мегдана" в Широка лъка ще привлича посетители в родопското село [13.09.2017] Масираните проверки в Слънчев бряг предизвикват различни реакции [14.08.2017] Губи ли престиж и монопол у нас платформата за туристически резервации BOOKING.com? [17.07.2017] 8 Троянският манастир и „Орешака“ предлагат културно-исторически туризъм за семейства с деца [08.06.2017] Ще стане ли Летище Пловдив истинска „южна врата“ за входящия туризъм? [18.05.2017] Изборът в Трънско: чист въздух или „мръсно“ злато [16.05.2017] Полети до Атина и Загреб може да има от Летище Пловдив [04.04.2017] Министерството на туризма излезе с позиция да се запази облика на Копривщица [01.04.2017] Молдова ще развива туристическия си маркетинг с европейска помощ [14.03.2017] Фолклорни атракции в Родопите в навечерието на избори [07.03.2017]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

1,85 млн. българи са посетили Турция като туристи

19.02.2018 12:44

Броят им беше съобщен в интервю за dir.bg от турския министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш, който [... ]

Вулканът Агунг изригна отново на Бали

15.02.2018 16:10

Вулканът, който беше затихнал след Нова година, започна пак да изхвърля дим и пепел. Това става само [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

1,85 млн. българи са посетили Турция като туристи

19.02.2018 -

Броят им беше съобщен в интервю за dir.bg от турския министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш, който[... ]

Собственик на голяма хотелска верига е обвинен в корупция

18.02.2018 -

Шефът на испанската верига RIU Hotels & Resorts се предаде на полицията в Маями, за да отговори на обвиненията[... ]

Вулканът Агунг изригна отново на Бали

15.02.2018 -

Вулканът, който беше затихнал след Нова година, започна пак да изхвърля дим и пепел. Това става само[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Губи ли престиж и монопол у нас платформата за туристически резервации BOOKING.com?

17.07.2017 -

Нововъведения, които дават възможност за безразборни и неагажиращи резервации от анонимни мобилни[... ] 8

Американска компания за таксиметри -"копърки" пробва да пробие в България

10.12.2014 -

Би Би Си съобщава, че създадената през 2009 г. в Чикаго копрорация "Uber" вече има съдебна забрана в редица[... ] 8

Близки срещи от туристическия вид

24.11.2017 -

Когато планирате следващото си лято на Атонския ръкав на Халкидики, имайте предвид, че пионерът в предлагането[... ] 2