Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Боровец изпраща успешен зимен сезон

11.04.2024 20:02

Този сезон за зимния ни курорт бе успешен, отчетоха председателят на Съюза на собствениците и хотелиерите в курортен комплекс "Боровец" и изпълнителен директор на хотел "Рила" Благовеста Томова и Мария Шейнова от дружеството "Бороспорт", което стопанисва инфраструктурата. [... ]

Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване

06.04.2024 14:49

Новата бяла книга на SITA подчертава как управляваните от биометрични данни ИТ решения се внедряват успешно по целия свят. [... ]

Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети

27.03.2024 21:11

Необходим е анализ на възможностите за превръщане на летище София в хъб за транзитни и трансферни полети, за да се подобри свързаността, заяви председателят на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) Светослав Станулов на пресконференция на тема „Анализ на българския авиационен пазар“ в София. [... ]

- a a a + |
 

Терористичните атаки поразиха туристическото търсене в Европа

10.08.2016 11:19

След терористичния акт в Ница, при който загинаха 84 души, прегазени от шофьор на камион, търсенето на почивки на Лазурния бряг се възстановява много трудно. Положението се усложнява и от факта, че още преди трагичния инцидент е имало признаци на спад, както посочват данните на изследователската компания ForwardKeys.

Терористичните атаки поразиха туристическото търсене в Европа

Като цяло, заради влиянието на ноемврийските терористични атаки в Париж, резервациите за самолетни билети във Франция са намалели с 16% за периода май-юни в сравнение със същия период на 2015 г.

Експертите, които са анализирали работата на над 20 000 онлайн и стационарни туристически агенции, правят извода, че последиците от терористичните атаки се отразяват негативно както на туризма в Ница, така и в цяла Франция.

В момента броят на международните туристически пристигания в Ница е спаднал с 9,4%, а в останалите региони на Франция – с 8,8%. Спадът при резервациите на самолетни билети за периода август-септември е още по-голям - с 20%, в сравнение със същия период на миналата година.

Атаката в Ница се е отразила и на съседните страни. Например Мароканският офис по туризъм е регистрирал рязък спад (-38%) на резервациите от френски туристи за пътувания до Агадир и Маракеш. В Мароко отчитат и голям отлив на германски туристи, което може да е свързано със скорошните терористични атаки в самата Германия и с общото нежелание на европейците да пътуват в чужбина заради несигурната обстановка.

След вота за излизане на Великобритания от ЕС и понижаването на курса на британската валута, на жителите на Обединеното кралство също не им е до пътувания: намаляване на броя на британските туристи регистрират редица европейски страни. По-малко са и чуждестранните посетители на Острова. Както съобщава Daily Mail, в разгара на летния сезон броят на туристите, настанени в хотелите в Лондон, е намалял с 2,7%.

Сега туристите избягват да посещават най-вече Лондон, Брюксел, Париж, Амстердам и Истанбул. В същото време се увеличават туристическите пътувания до Испания и Ирландия. Подобна е ситуацията и в Норвегия: по данни на туристическата организация на страната Visit Norway, данните за резервации там са добри и за близките дати, и в по-далечна перспектива.

Според експертите на ForwardKeys, от отлива на туристите към Европа, са се възползвали Китай и Австралия. Резервациите на туристически пътувания до тези две държави са нараснали със 7,8% на годишна база.

Жорж Панайотис, президент на консултантската компании MKG Group, обяснява проблемите на туризма в Европа с „феномена война“, превърнал се в обективна реалност. Туристически агенции, хотели и ресторанти са принудени да пускат персонала си в неплатен отпуск за няколко месеца, а нови служители се наемат само със сезонни договори.

Активно пътуващите североамериканци и японци започнаха да отменят резервациите си не само за големите френски градове, но и за по-отдалечени кътчета в страната. Най-големи са загубите на европейските хотели от значителния отлив на китайски туристи. По данни на China Business News, половината от китайците, които са планирали това лято да пътуват до Европа,  са анулирали резервациите си. Особено наплашени са те от трагичния инцидент в Ница и нарасналата терористична заплаха в Германия. Тъкмо за Франция и Германия спадът на китайските туристи е с над 50%.

В Белгия вече пресметнаха какви са загубите за икономиката на страната от терористичните атаки срещу летището и метрото в Брюксел. За първото тримесечие на годината, страната е загубила над 930 млн. евро, което представлява 0,1% от БВП на кралството. Според информация на белгийското Министерство на икономиката, през януари-март само компаниите в Брюксел и околността са изработили със 122 млн. евро по-малко, отколкото за същия период на 2015 г. Терористичните актове са ударили най-силно туризма, хотелския бизнес и индустрията за масово развлечение – спадът там е достигнал 30% в сравнение с миналата година.

Терористичните атаки поразиха туристическото търсене в Европа

В Испания, която засега се очертава като един от малкото печеливши от ситуацията в Европа, за обезпечаване на сигурността на населението и туристите през това лято към морските курорти са насочени допълнително 10 000 сътрудници на полицейските служби. Приведени са в действие т.нар четвърто и пето равнище на борба с терористичната заплаха. Полицаи в униформа и техни цивилни колеги патрулират не само по улиците на крайморските селища, но и на плажовете. Улиците в Бенидорм, един от най-посещаваните от туристи курорти, се охраняват от униформени с автомати. Под засилена охрана са летища, железопътни и автогари, стадиони, супермаркети и дискотеки – навсякъде, където има струпване на хора.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи [08.02.2024] Сливанията на европейския авиационен пазар тревожат туристическия бизнес [01.02.2024] WTTC: туристическият бизнес трябва да приеме изкуствения интелект [30.01.2024] Класация посочи най-добрите хотели в България [25.01.2024] Предлагането на полети само за възрастни е нововъзникваща тенденция [20.01.2024] Франция остава най-популярната дестинация в света за международните туристи [17.01.2024] Чуждите туристи Боровец са от Великобритания и от балканските държави [17.01.2024] Израелски-палестинският конфликт се отразява на броя на туристите от този регион в черноморските хотели [12.01.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Jet2holidays разширява програмата си за България

25.03.2024 14:17

Британският туроператор добавя пакети за почивка в созопол към прогамата си в България за лято 2024. [... ]

"Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация

20.03.2024 15:01

Курортният комплекс "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Индийската авиокомпания IndiGo вече е трата в света по пазарна капитализация

11.04.2024 -

След 5% ръст на цената на акциите на своята компания майка, най-голямата авиокомпания в Индия вече е[... ]

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ]

Michelin вече оценява и хотели

11.04.2024 -

Компанията, която издава прочутите пътеводители, вече е присъдила най-високата отличието „Три ключа“[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 1

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2