Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Служебните пътувания "стават все по-опасни"

15.11.2017 16:30

Двама от всеки трима бизнес лидери смятат, че пътуването по бизнес, става все по-опасно, показва ново проучване. [... ]

Нарастват продажбите на имоти в ски курортите

14.11.2017 08:38

Нараснала активност, включително и през летните месеци, увеличаващи се обеми продажби, стабилни цени и преобладаващи български купувачи – това са основните тенденции за изтичащата вече година, според оценка на компанията BULGARIAN PROPERTIES. [... ]

Критикуват ски курортите заради изкуствения сняг

10.11.2017 08:24

Британският туроператор Responsible Travel призова зимните спортове да избягват курорти, които използват снежни оръдия, за да осигурят гарантирантирани условия за ски. Производството на изкуствен сняг е скъпо и не води до устойчив туризъм, твърдят от компанията. [... ]

- a a a + |
 

Архитект Дорис Лий за проектирането на комплекса „Света София“ край Елин Пелин

03.11.2017 11:31

След завършването си "Света София“ ще стане част от историята нa „бъдещите градове“, които носят характеристики като иновативност,технологичност и екологосъобразеност

Архитект Дорис Лий за проектирането на комплекса „Света София“ край Елин Пелин

През последните десетилетия регионът на Средния Изток сякаш „от нищото“ се превърна в модел за създаване на нови туристически дестинации и диверсифицира икономиката на цели градове.

Как например беше създаден брандът „Дубай“ и как се превърна той в притегателен център за туристите от цял свят? В началото бяха смелите и свръхмодерни архитектурни проекти и най-добрият световен опит в това отношение, последвани от висококачествени услуги, развлечения  и търговски центрове със световни марки. Тяхното съчетание промени напълно имиджа му и превърна града в една от най-посещаваните  целогодишни дестинаиции.

Защо се връщаме към създаването на бранда „Дубай“? В ерата на глобализация, не само туристите  пътуват от континент на континент, но и професионалистите от цял свят пренасят опит и постижения при създаване на нови проекти. България става част от този процес с впечатляващия  проект „Света София“, който ще израсне на 20 километра от центъра на столицата ни и ще бъде първият корпоративно управляван „интелигентен град“ в Европа. Изграждането на супермодерния туристически, развлекателен и бизнес комплекс върху площ от около 816 863  кв. метра между селата Равно поле и Мусачево ще провокира сериозно нарастване на потока на европейски и азиатски туристи. Проектът му  се разработва от  CMDL Architects International,  дъщерно дружество на Associated Architects Limited (AAL)* от Хонконг.

Архитект Дорис Лий за проектирането на комплекса „Света София“ край Елин Пелин
За първи път арх. Дорис Лий, директор на архитектурното бюро, разказва пред българската аудитория какви са били предизвикателства при проектирането на мегакомплекса „Света София“. 

„За концептуалният дизайн ни бяха нужни 12 месеца. Бяхме много развълнувани от големия потенциал на проекта“, споделя тя.

След като получава покана за това впечатляващото начинание от Bulgaria Development Holding Limited (BDLH), екип на бюрото пристига в България, за да се запознае с мястото, с особеностите на терена и ландшафта.

„Започнахме с препратки към развлекателните хотелски комплекси в Лас Вегас и Макао като основа за дизайна. Имаше много вариации по отношение на съоръженията и елементите на сградите. Петзвездният хотел, проектиран  за „Света София“, често се сравнява с  известния Marina Bay Sands в Сингапур. И двете сгради се състоят от три кули, свързани с обединяващ покрив, който отразява географската характеристика на мястото. Дизайнът и архитектурните средства обаче в двата случая са уникални. Покривът на Marina Bay Sands наподобява "плавателните съдове", които кореспондират с морето. Ние имаме различна отправна точка, защото нашият обект се намира в Софийското поле и черпим вдъхновение от планината, която се намира на север от него. Това ще бъде най-високата сграда в околността и красивата Стара планина ще бъде визуален фон на хотелските кули. По тази причина ние възприемаме хотела не като нещо само по себе си, а като вписан в планината. За да направим връзка с нея, умишлено „разграждаме“ фасадата му във фасети и по този начин създаваме усещането за "планинска повърхност". Окачената фасада ще "улавя" този пейзаж. Отидохме по-далеч като оставихме и допълнителни прорези в кулите за създаването на визуална връзка между равнината и Балкана“, обяснява архитект Дорис Лий концепцията за петзвездния хотел на “Света София“ и продължава с  водещите принципи в архитектурния  дизайн. „Комплексът е планиран за посетители от цял свят и затова използвахме в дизайна прости геометрични форми, които лесно могат да бъдат оценени от всяка култура. От архитектурна гледна точка залагаме върху използването на много светлина и прозрачност, което създава връзка между дейностите вътре и  извън сградите. А когато се стъмни, чрез специалния дизайн на осветлението тези прозрачни фасади и изкуствените езера от двете страни на комплекса ще осигуряват една от най-впечатляващите нощни гледки в България и, надяваме се, в Европа.“

Сред сериозните предизвикателста, пред които е изправен архитектурният екип, е създаването на най-големия света закрит аквапарк, който ще посреща туристи целогодишно. Освен огромния басейн с вълни, в него ще има водни атракции за хора от различни възрасти. В това пространство ще бъдат вместени също градини и заведения, където гостите, които предпочитат спокойствие, могат да се  отпуснат.

„Техническите аспекти при проектирането на закрит аквапарк с този мащаб  са много сериозни, особено в България“, споделя Дорис Лий. „За да се подържа добра климатична среда в такъв огромен обем през зимата, трябва да се имат предвид различни специфики. Още на първия етап на проектиране нашият екип посети подобни съоръжения в различни точки на света. От тях научихме много и се надяваме, че стандартът на бъдещия аквапарк „Света София“ ще бъде на много по-високо ниво. Освен техническата страна, стремежът ни е да осигурим разнообразна атмосфера и възможности, които позволяват на посетители от различни възрасти и с различни предпочитания да се наслаждават и забавляват. Целта ни е да включим идеята за забавление и игра в самия архитектурен дизайн. Убедени сме, че и децата, и възрастните ще могат да прекарват чудесно в комплекса „Света София“, където ще има СПА и уелнес центрове, IMAX кина, закрит игрален център за деца и юноши, игрална зала и нощен клуб за възрастни с площ от 35 000 кв. м, зала за спортни събития, която може да събере над 10 000 зрители, търговски център, множество ресторанти, езеро и други.“

Архитект Дорис Лий за проектирането на комплекса „Света София“ край Елин Пелин

Идейният архитектурен проект на новия развлекателен, туристически и бизнес комплекс на територията на община Елин Пелин е напълно завършен. „Естествено, в хода на реализацията могат да се появят и нови идеи. За да има гаранция, че проектът ще бъде успешен, трябва да сме  чувствителни към всички нови  тенденции и да бъдем гъвкави в нашата работа“, заключава архитект Дорис Лий от CMDL Architects International.

 

*AAL е основана през 1978 г. и в портфолиото си има над 300 реализирани проекти в Хонконг, Макао и Саудитска Арабия, включващи развлекателни комплекси, хотели, жилищни, търговски, институционални сгради, инфраструктурни съоръжения.

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Служебните пътувания "стават все по-опасни" [15.11.2017] Нарастват продажбите на имоти в ски курортите [14.11.2017] Критикуват ски курортите заради изкуствения сняг [10.11.2017] Проучване на ETOA алармира за нарастваща опасност от масовия туризъм [07.11.2017] Турция ще посрещне около 30 млн. чуждестранни туристи през 2017 г. [26.10.2017] AccorHotels ще купи един от най-големите хотелски оператори в Австралия [25.10.2017] Травълботите ще завладеят туристическата индустрия [19.10.2017] Ръководителят на туристическа организация на Карибите призова за по-добро познаване на географията на региона [17.10.2017] Рекордните 23,1 млн. чуждестранни туристи са посетили Обдиненото кралство за 7-те месеца на 2017 г. [10.10.2017] TUI - Германия затваря нискобюджетния си туроператор 1-2-Fly [07.10.2017] Руски туроператори загубиха 7 млн. долара заради спрените полети на "ВИМ-Авиа" [04.10.2017] “Луфтханза“ поема маршрути на дълги разстояния от „Еър Берлин“ [03.10.2017] Перфектна буря приземи „Монарх“ [02.10.2017] KLM предлага на клиентите си 30 000 екскурзии и различни дейности по целия свят чрез онлайн платформа [28.09.2017] „Thomas Cook“ обяви планове за бърз растеж в Китай [24.09.2017] Британска пиар фирма предизвика скандал след спорна кампания в ЮАР [23.09.2017] Thomson сменя името на туристическите си агенции [20.09.2017] Лондон е конгресната столица на Европа за 2017 г. [16.09.2017] „Томас Кук“ сключи стратегически съюз с онлайн туристическия гигант Expedia [15.09.2017] Air France-KLM отново е в европейската и световната класации на „Дау Джонс“ [13.09.2017]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Проучване на ETOA алармира за нарастваща опасност от масовия туризъм

07.11.2017 22:15

Пренаселеността в най-популярните туристически дестинации в Европа все повече тревожи туроператорите, [... ]

Air Berlin отива в историята с последни полети и продажби

13.10.2017 10:56

На 12 октомври Lufthansa придоби повече от половината от обявилата банкрут германска авиокомпания, която [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Махнаха 50 незаконни магазина на алеята на плаж „Слънчев бряг-север“

21.11.2017 -

Доброволно са премахнати над 50 незаконни магазина на алеята на плаж „Слънчев бряг-север“, обявен от[... ]

Ямбол е победител в конкурса за ЕДЕН дестинации в България

20.11.2017 -

Община Ямбол е победител в конкурса на Министерство на туризма за избор на нови дестинации по проект[... ]

Нова тригодишна „pеволюция на тоалетните“ предстои в Китай

20.11.2017 -

Китай ще изгради и модернизира 64 000 тоалетни през периода 2018-2020 г., съобщи Ройтерс. Тази „революция на[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На културен туризъм в Париж по време на "джихадизъм"

27.11.2016 -

Париж знае "три и триста" - музеи и изложби вече отнемат клиентелата на ресторанти и бистра, излиза и[... ] 3

Сингапурският паспорт вече е „най-силният“ в света

28.10.2017 -

Парагвай премахна визовите изисквания за сингапурски граждани и така паспортите, издавани в Сингапур,[... ] 1

Набират персонал за зимните курорти

24.10.2008 - Румяна Миланова

Справка в обявите показва, че предлаганите възнаграждения за тази година са доста по-високи от миналогодишните.[... ] 10