Потребител: анонимен

здравословно

Германски лекари предупреждават за втора коронавирусна вълна заради летния туристически сезон

25.05.2020 09:42

Докато европейските държави се подготвят да се отворят отново за туристи, двама водещи немски лекари в неделя предупредиха, че масовото придвижване на летовниците може да предизвика втора вълна от пандемията на коронавирус. [... ]

Как ще се отразят на коронавируса летните жеги?

16.05.2020 15:58

Вирусолози от Университета в Торонто, Канада, са провели изследване, при което са проучили над 375 600 потвърдени случаи на заразяване с коронавирус на жители на САЩ и Канада. [... ]

Прогноза: температурните проверки на пътници на летищата ще станат задължителни

08.04.2020 12:12

Топлинните скенери на летищата по-скоро ще продължат да работят и след приключване на кризата с коронавируса и могат да се превърнат в задължителна норма, подобно на ограниченията за пренасяне на течности от пътниците. Тази прогноза генералният директор на Летище „Хийтроу“ Джон Холанд-Кей направи в интервю за "Таймс". [... ]

- a a a + |
 

Защо е толкова важно на колко години се чувствате?

20.07.2018 10:56

"Субективната възраст" на човека предсказва по-добре риска от настъпване на смърт, отколкото годината на раждането му.

Защо е толкова важно на колко години се чувствате?

Повечето хора се чувстват по-млади или по-възрастни, отколкото всъщност са и тази "субективна възраст" има голям ефект върху тяхното физическо и психическо здраве.

Учените все повече се интересуват от това качество. Те намират, че вашата "субективна възраст" може да бъде от съществено значение за разбирането на причините, поради които някои хора изглеждат в цветущо здраве, докато други преждевременно остарели. "Степента, в която по-възрастните хора се чувстват много по-млади от действителната си възраст, може да определя вземането на важни ежедневни или житейски решения за това, което ще правят по-нататък", казва Брайън Ношек от Университета на Вирджиния.

Различни проучвания дори показват, че субективната ви възраст също така може да предскаже различни важни здравословни аспекти, включително риска от смърт.

Като се имат предвид тези примамливи резултати, редица изследователи се опитват да определят многобройните биологични, психологически и социални фактори, които оформят индивидуалния опит на стареене, и как това знание може да ни помогне да живеем по-дълго и здравословно.

Едно от най-интригуващите проучвания изследва начина, по който субективната възраст взаимодейства с нашата личност. Сега е общоприето, че хората омекват с възрастта, стават по-интровертни и по-малко отворени за нови преживявания. Тези промени в личността са по-слабо изразени при по-млади по дух хора и са подчертани при други, чието субективно възприятие ги кара да се чувстват по-възрастни.

Чувството, че сте по-млади отколкото сте в действителност, води и до по-нисък риск от депресия и по-голямо психическо благополучие, в процеса на стареене. Това също означава по-добро физическо здраве, включително понижен риск от деменция и по-малка вероятност да влезете в болница заради болест.

Яник Стефан от Университета в Монпелие е анализирал данните от три изследвания, в които са проучени повече от 17 000 участници на средна възраст и по-възрастни хора.

Повечето от тях се чувствали около осем години по-млади от действителната им хронологична възраст. Някои обаче смятали, че са по-възрастни - и последствията за тях били сериозни. Усещането, че са между 8 и 13 години по-възрастни от действителната си възраст е довело до 18-25% по-висок риск от настъпване на смърт в периода на изследването.

Има много причини, поради които субективната възраст ни казва толкова много за здравето ни. То може да бъде директен резултат от тези промени в личността, свързани с по-ниската субективна възраст, като по-голяма активност, например пътувания или ново хоби, докато човек остарява. "Изследванията са открили, че субективната възраст предопределя моделите на физическа активност", твърди Стефан.

Но механизмът, свързващ физическото и психическото благосъстояние със субективната възраст, почти със сигурност действа и в двете посоки. Ако се чувствате депресиран, забравяте и сте физически уязвим, вероятно ще се почувствате по-възрастен. Резултатът може да бъде влизане в порочен кръг, като психологическите и физиологичните фактори допринасят за по-висока субективна възраст и по-лошо здраве, което ни кара да се чувстваме още по-възрастни и по-уязвими.

Анализът на Стефан, публикуван в списание "Психосоматична медицина", е най-голямото изследване досега за ефекта на субективната възраст върху смъртността.

Други психолози предполагат, че субективното усещане за по-ниска възраст е форма на самозащита, която ни предпазва от негативните стереотипи, свързани със стареенето

Според Ана Корант от университета Билефелд в Германия субективната възраст на хората може да бъде нещо многостранно, в зависимост от областта, в която се проявява. Може да се възприемате по един начин, когато сте на работното си място, и по съвсем друг, когато става дума за вашите социални взаимоотношения, например.

Корант помолила участниците в изследването да отговорят на въпроса дали се чувстват по-млади или по-възрастни в една или друга житейска ситуация. Тя открива, че субективните възрасти на хората са по-ниски, когато отрицателните стереотипи, свързани с възрастта, са най-разпространени - като работа, здраве и финанси, което изглежда подкрепя идеята, че това мислене помага на хората да се дистанцират от негативните конотации на своята възрастова група. Вярвайки, че "може да съм 65 години, но се чувствам само на 50", това означава, че не се притеснявате за работата си, например. Корант също установила, че хората с по-ниска субективна възраст си представят бъдещето в по-положителна светлина.

Като ни защитава от мрачното мнение на обществото за застаряването на населението и ни дава по-оптимистична представа за нашето бъдеще, тази самозащита може на свой ред да обясни някои от ползите за здравето от чувството, че сте по-млади, отколкото сте в действителност.

Затова Яник Стефан вярва, че лекарите трябва да питат пациентите си за субективната им възраст, за да идентифицират хората, които са най-застрашени от бъдещи здравословни проблеми и да планират по-ефективно здравните грижи за тях.

 

Източник: BBC

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

здравословно - АРХИВ

Германски лекари предупреждават за втора коронавирусна вълна заради летния туристически сезон [25.05.2020] Как ще се отразят на коронавируса летните жеги? [16.05.2020] Прогноза: температурните проверки на пътници на летищата ще станат задължителни [08.04.2020] Австралийски изследователи обявиха, че са открили „лек“ срещу коронавируса [16.03.2020] Учени откриха случайно имунна клетка, която убива повечето ракови тумори [21.01.2020] Черният шоколад е полезен за здравето [27.12.2019] Ново кръвно изследване предсказва вероятността човек да умре през следващите 10 години [26.08.2019] Захарта в плодовия сок може да повиши риска от рак [11.07.2019] Пиенето на кафе не уврежда артериите [04.06.2019] Консумацията на ядки и по-малкото седене са много важни за здравето на сърцето [22.02.2019] До една година ще има ефикасно лекарство срещу всички видове рак [30.01.2019] Може ли кофеинът да повиши кръвното ви налягане? [23.11.2018] Ваканцията може да "удължи живота" [30.08.2018] TUI дава на клиентите си рисувателни комплекти за по-трайни спомени от ваканцията [26.04.2018] Пречи ли алкохолът на антибиотиците? [14.12.2017] Парче сирене на ден ще държи кардиолога далеч от вас [02.12.2017] Лютивата храна предпазва сърцето [01.11.2017] Изследване доказа връзката между напълняването и появата на редица заболявания [19.07.2017] Прекомерните тренировки увреждат червата [11.06.2017] Искате да изглеждате добре? Тогава се отправяйте към леглото [02.06.2017]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (27)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Ще има ли повече туристи в България през юли?

07.07.2020 09:02

Председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Светлана Атанасова се надява [... ]

TUI разширява туристическа си програма за Средиземноморието след успешния тест на Балеарските острови

04.07.2020 15:57

Германските летовници реагираха положително на своята „нова нормална“ почивка, прекарана на Майорка [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Австрийските власти предупредиха да не се пътува до България

08.07.2020 -

Заради растящия брой заразени с Covid-19 у нас правителството на Австрия издаде предупреждение към гражданите[... ]

След продължителна борба Booking.com успя да защити марката си

08.07.2020 -

Онлайн туристическият гигант за първи път се опита да запази името си преди 9 години, но многократно[... ]

„Бритиш еъруейз“ обяви разписанието си за юли

08.07.2020 -

Британската авиокомпания представи възобновяването на полетите до повече дестинации в цялата си мрежа,[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Болград издадоха туристически справочник на украински и английски език

05.06.2020 -

В навечерието на 200-годишния си юбилей като град, емблематичното селище се бори срещу коронавирус-ограничения[... ] 1

Седянка след време на вирус

23.03.2020 -

Досущ както в баварското село Оберамергау, където заради коронавируса тазгодишното традиционо народно[... ] 2

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 4