Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Боровец изпраща успешен зимен сезон

11.04.2024 20:02

Този сезон за зимния ни курорт бе успешен, отчетоха председателят на Съюза на собствениците и хотелиерите в курортен комплекс "Боровец" и изпълнителен директор на хотел "Рила" Благовеста Томова и Мария Шейнова от дружеството "Бороспорт", което стопанисва инфраструктурата. [... ]

Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване

06.04.2024 14:49

Новата бяла книга на SITA подчертава как управляваните от биометрични данни ИТ решения се внедряват успешно по целия свят. [... ]

Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети

27.03.2024 21:11

Необходим е анализ на възможностите за превръщане на летище София в хъб за транзитни и трансферни полети, за да се подобри свързаността, заяви председателят на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) Светослав Станулов на пресконференция на тема „Анализ на българския авиационен пазар“ в София. [... ]

- a a a + |
 

Стефани Берк иска да персонализира туристическите пакети

06.09.2018 18:34

Пакетните почивки трябва да станат много по-персонализирани в бъдеще, за да предложат на клиентите по-добро изживяване, заяви директорът в "Томас Кук" Стефани Берк пред специализираното издание FVW.

Стефани Берк иска да персонализира туристическите пакети
Традиционните "пакетни почивки" вече не съществуват, твърди опитният туристически мениджър. "Тези думи вече дори не описват продукта. Никой не иска да бъде част от пакет. Вместо това става въпрос за индивидуален вид почивка", настоя тя.

Почивките, които туроператорите предлагат, са станали много по-гъвкави през последните няколко години чрез мерки като различна продължителност насамата  ваканция, полети с "отворен билет" с различни летища за пристигане и връщане, както и по-голям избор на хотелски стаи, каза Берк, която отговаря за туроператорските дейности на „Томас Кук“ в Германия и Централна Европа.

Вторият етап от този процес на модернизация на туристическото предлагане е настоящата фаза на "индивидуализиране" на туристическите пакети. "Ние предлагаме различни услуги; например клиентите могат да изберат предпочитаната от тях хотелска стая или да резервират шезлонг предварително ", каза тя. Но Берк вече гледа към третата фаза, когато пакетните почивки могат да станат още по-персонализирани.

Понастоящем клиентите не могат лесно да преценят истинската стойност на почивката, предлагана им от туроператора, твърди тя. "Много от пакетите включват услуги, които клиентите не могат да оценят на пръв поглед като резервации на места, пътуване с влак, кетъринг по време на полет или по-добри условия за анулиране", обясни тя. Тези елементи с добавена стойност повишиха цената на предлаганите почивки в сравнение с конкурентите, оставяйки по-евтините оферти да бъдат класирани на първо място в системите за резервация на туристическите агенции, "независимо от това какво всъщност съдържа пакетът".

В бъдеще пакетите, съдържащи елементи като резервации на места, трансфер до летището при заминаване и кетъринг по време на полет, могат да бъдат "отделени", за да се създаде "основно" предложение, казва Берк. Такъв "основен" ваканционен пакет би позволил по-добро сравняване на подобни оферти от различни туроператори по отношение на цената и съдържанието.

След това на клиентите може да се предложи този "основен" ваканционен пакет, както и избор от допълнителни опции, като по-големи размери на багажа, индивидуален трансфер до и от летището или допълнителни услуги в хотела. Това ще осигури на клиентите много по-персонализирана почивка, която да отговаря на техните нужди и желания.

Това обаче ще изисква по-тясно сътрудничество между туроператорите и туристическите агенти. "В бъдеще ние искаме да предложим на клиентите само това, което е релевантно за тях. Но за да направим това, трябва да обогатим системите за резервации с CRM данни", посочи тя. След това туристическите агенти биха могли да използват тези данни на клиентите си, за да им предложат по-качествени съвети и консултации.

Общият туристически пакет, съчетаващ стандартната основна оферта с лични екстри, ще даде възможност на туроператора да генерира по-високи цени, а туристическите агенции ще получат по-високи комисионни в резултат на това, заключава Стефани Берк.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи [08.02.2024] Сливанията на европейския авиационен пазар тревожат туристическия бизнес [01.02.2024] WTTC: туристическият бизнес трябва да приеме изкуствения интелект [30.01.2024] Класация посочи най-добрите хотели в България [25.01.2024] Предлагането на полети само за възрастни е нововъзникваща тенденция [20.01.2024] Франция остава най-популярната дестинация в света за международните туристи [17.01.2024] Чуждите туристи Боровец са от Великобритания и от балканските държави [17.01.2024] Израелски-палестинският конфликт се отразява на броя на туристите от този регион в черноморските хотели [12.01.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Jet2holidays разширява програмата си за България

25.03.2024 14:17

Британският туроператор добавя пакети за почивка в созопол към прогамата си в България за лято 2024. [... ]

"Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация

20.03.2024 15:01

Курортният комплекс "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Индийската авиокомпания IndiGo вече е трата в света по пазарна капитализация

11.04.2024 -

След 5% ръст на цената на акциите на своята компания майка, най-голямата авиокомпания в Индия вече е[... ]

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ]

Michelin вече оценява и хотели

11.04.2024 -

Компанията, която издава прочутите пътеводители, вече е присъдила най-високата отличието „Три ключа“[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 1

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2