Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Ще има ли повече туристи в България през юли?

07.07.2020 09:02

Председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Светлана Атанасова се надява на повече туристи този месец след отпадането на ограниченията за движение в Европа. [... ]

TUI ще си партнира с Booking

05.07.2020 15:14

Най-големият европейски туроператор ще започне продажбата на екскурзии в местата за почивка през онлайн платформата за резервации на хотели. [... ]

TUI разширява туристическа си програма за Средиземноморието след успешния тест на Балеарските острови

04.07.2020 15:57

Германските летовници реагираха положително на своята „нова нормална“ почивка, прекарана на Майорка през изминалите две седмици. Успехът на експеримента окуражи TUI да разшири тазгодишната си лятна програма. [... ]

- a a a + |
 

Франция всъщност не е световен шампион в туризма и това не е драма

15.08.2019 18:11

Противно на официалната статистика, Франция не е водещата туристическа дестинация в света. Това се опитва да докаже в следващия текст Ричард Венопулос, президент на TourCom, припомняйки поговорката "Всяко зло за добро". Предлагаме този текст с убеждението, че има какво да научат от него и експертите, занимаващи се с туристическа статистика у нас, и Министерството на туризма, което обича да жонглира с числата, когато не му отърват.

Франция всъщност не е световен шампион в туризма и това не е драма

Професионалистите го знаят отдавна - въпросът с туристическата статистика напомня на разположил се в средата на всекидневна слон: всички чувстват, че има огромен проблем, но тъй като никой не знае как да го реши, всеки се преструва, че не съществува.

Статистиката, на която се основават класациите и се измерват други годишни ръстове в туризма, до голяма степен е толкова благоприятно пожелателна, че някои организации я дават преди... края на годината!

Надежден покзател ли е настаняването?

На хартия нещата изглеждат прости: достатъчно е да се броят и да се добавят туристите, тоест индивидите, направили поне една нощувка на територия, чиито жители не са. Но след като приемем това определение, нещата се усложняват много бързо. Всъщност как да броим туристите?

Първо решение: чрез настаняването. Хотели, ваканционни имоти, къмпинги и други места за временно пребиваване, които плащат туристическа такса и водят статистика на своите клиенти. Тогава е достатъчно да се раздели общият брой на нощувките на средната продължителност на престоя, изчислена от INSEE /Национален институт за статистика и икономически изследвания във Франция/, и да се сложи чертата.

Наистина ли? Всъщност не. Тъй като хотелиерите не правят разлика според националността на своите клиенти в декларациите си. Да не говорим, че туристите, които избират непазарно настаняване, не могат да бъдат преброени. Накратко, невъзможно е да се разчитатна статистиката от платеното настаняване, за да се добиетточна представа за броя на чуждестранните туристи, а още по-малко откъде идват.

Транзитно преминаващи туристи

Друг метод е да се проследят потоците, минаващи през гари, летища и през пунктовете за плащане на пътни такси. Той също дава приблизителни резултати. По една проста причина: част от 89,4-те милиона туристи, които Франция посреща всяка година, всъщност само преминават през нейната територия, на път за други страни.

Тези туристи са например германци или холандци, които само се отбиват, докато карат по магистралите, и харчат средно по не повече от 300 евро във Франция. Или пък туристите, идващи от страни извън Европа, които прекарват по два дена в тематични паркове, преди да се отправят към друга държава. По оценките на INSEE, близо 20% от изброените по-горе десетки милиони туристи само преминават през Франция. А според Главна дирекция по предприятията /това е дирекция във френското Министерство на икономиката и финансите - бел. ред./, само половината туристи са прекарали поне три нощувки във Франция.

Друг метод ... несъвършен

И сметките за приходите от туризъм също са проблематични. Според същата тази Главна дирекция по предприятията, Франция /шампион по брой на посетилите я чуждестранни туристи – бел. ред./ изостава от САЩ, Испания, Тайланд и Китай по туристически приходи. Трябва да се отбележи, че Главна дирекция по предприятията следи само три сектора за оценка на приходите: транспорт, храна и настаняване. Така че общата сума задължително е подценена. Ето защо Банк дьо Франс /националната банка на Франция – бел. ред/ преразгледа и вдигна нагоре приходите от туризъм във Франция в сравнение с данните на споменатата дирекция, благодарение на по-подробно счетоводство. Така, вместо посочените 38,4 милиарда евро приходи от международния туризъм през 2016 г., беше изчислено, че реалните приходи са близо 49 милиарда. За 2017 г. оценките, пак според националната банка, са в размер на 54 милиарда евро.

Методът, използван от Банк дьо Франс в партньорство с мобилен оператор, се основава на плащанията, направени от кредитни карти. Този метод също не е перфектен, защото туристите плащат и в брой, но той дава интересни възможности да узнаем къде по-точно се намираме /по отношение на туристическите приходи/.

Фалшив световен шампион

Ето защо днес има голям шанс прогнозите за приходите да са по-надеждни от броя на туристите. И това единствено ще пообърка оценката ни за туризма като икономически сектор. Досега броят на туристите позволяваше на Франция да претендира, че заема първо място на планетата. Значи, световен шампион!. Обаче приходите от туристи ни отпращат чак на 5-то място! Поради което мнозина започват да се питат дали не трябва да накараме туристите да харчат повече, или да приемаме само онези, които биха могли да похарчат повече... Реализацията на тази идея обаче ще намали и броя на туристите, и следователно приходите от тях! Например туристите във Франция да харчат колкото в Испания. Тогава Франция би приела само 45 до 50 милиона туристи годишно. Накратко, вече няма да сме световна дестинация номер 1.

Катастрофа ли е това? Всъщност не. Можем да приемем, че Франция няма да се откаже толкова лесно от титлата си на световен шампион по брой на туристи. Но да признаем, че не сме нито първите, нито непременно най-добрите, ще ни помогне да се измъкнем от самодоволството, да преразгледаме нашата система за посрещане на туристи, да бъдем по-организирани, когато се касае за посещения на най-популярните забележителности като Айфеловата кула или Версайския дворец и да се съсредоточим върху най-важното: за какво и колко всъщност харчат чуждестранните туристи и как да направим сектора още по-конкурентоспособен? Накратко казано: всяко зло за добро.

Ришар Венопулос, президент на Tourcom

 

Източник: LesEchos

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Ще има ли повече туристи в България през юли? [07.07.2020] TUI ще си партнира с Booking [05.07.2020] TUI разширява туристическа си програма за Средиземноморието след успешния тест на Балеарските острови [04.07.2020] Чуждестранните туристи не бързат да посетят Италия след откриването на границите [26.06.2020] Основна цел на к.к. "Албена" през 2020 г. е финансовото оцеляване [22.06.2020] Германия започва рекламна кампания за насърчаване на входящия туризъм [19.06.2020] Германските туроператори са готови да връщат клиентите си у дома при нужда [14.06.2020] Популярни дестинации приемат печата за безопасен туризъм, предложен от WTTC [09.06.2020] Немските туроператори рестартират ваканционния мотор [07.06.2020] Хотелите в Гърция свалят цените с 25-50%, за да привлекат повече чуждестранни туристи [06.06.2020] Ще дочакаме ли руски туристи по нашето Черноморие това лято? [03.06.2020] Курортният комплекс „Албена“ посрещна първите си туристи [31.05.2020] Как ще се промени пътническият въздушен транспорт след коронавируса? [25.05.2020] TUI започва да лети до европейски плажни дестинации до края на юни [25.05.2020] Несъстоятелност обявиха редица специализирани туроператори в Германия [20.05.2020] Руски туроператори пренасочват почивките в България за втората част на сезона [16.05.2020] IATA: До 2023 г. въздушият пътнически транспорт няма да достигне нивата отпреди кризата [15.05.2020] TUI Group планира да съкрати до 8000 работни места [14.05.2020] TUI начерта план как ще оперира хотелския си бизнес след коронавируса [11.05.2020] Туристическата индустрия в Германия призова за държавна подкрепа след загуби в размер 11 млрд. евро заради коронавируса [09.05.2020]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Ще има ли повече туристи в България през юли?

07.07.2020 09:02

Председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Светлана Атанасова се надява [... ]

TUI разширява туристическа си програма за Средиземноморието след успешния тест на Балеарските острови

04.07.2020 15:57

Германските летовници реагираха положително на своята „нова нормална“ почивка, прекарана на Майорка [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Австрийските власти предупредиха да не се пътува до България

08.07.2020 -

Заради растящия брой заразени с Covid-19 у нас правителството на Австрия издаде предупреждение към гражданите[... ]

След продължителна борба Booking.com успя да защити марката си

08.07.2020 -

Онлайн туристическият гигант за първи път се опита да запази името си преди 9 години, но многократно[... ]

„Бритиш еъруейз“ обяви разписанието си за юли

08.07.2020 -

Британската авиокомпания представи възобновяването на полетите до повече дестинации в цялата си мрежа,[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Болград издадоха туристически справочник на украински и английски език

05.06.2020 -

В навечерието на 200-годишния си юбилей като град, емблематичното селище се бори срещу коронавирус-ограничения[... ] 1

Седянка след време на вирус

23.03.2020 -

Досущ както в баварското село Оберамергау, където заради коронавируса тазгодишното традиционо народно[... ] 2

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 4