Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Боровец изпраща успешен зимен сезон

11.04.2024 20:02

Този сезон за зимния ни курорт бе успешен, отчетоха председателят на Съюза на собствениците и хотелиерите в курортен комплекс "Боровец" и изпълнителен директор на хотел "Рила" Благовеста Томова и Мария Шейнова от дружеството "Бороспорт", което стопанисва инфраструктурата. [... ]

Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване

06.04.2024 14:49

Новата бяла книга на SITA подчертава как управляваните от биометрични данни ИТ решения се внедряват успешно по целия свят. [... ]

Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети

27.03.2024 21:11

Необходим е анализ на възможностите за превръщане на летище София в хъб за транзитни и трансферни полети, за да се подобри свързаността, заяви председателят на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) Светослав Станулов на пресконференция на тема „Анализ на българския авиационен пазар“ в София. [... ]

- a a a + |
 

Франция всъщност не е световен шампион в туризма и това не е драма

15.08.2019 18:11

Противно на официалната статистика, Франция не е водещата туристическа дестинация в света. Това се опитва да докаже в следващия текст Ричард Венопулос, президент на TourCom, припомняйки поговорката "Всяко зло за добро". Предлагаме този текст с убеждението, че има какво да научат от него и експертите, занимаващи се с туристическа статистика у нас, и Министерството на туризма, което обича да жонглира с числата, когато не му отърват.

Франция всъщност не е световен шампион в туризма и това не е драма

Професионалистите го знаят отдавна - въпросът с туристическата статистика напомня на разположил се в средата на всекидневна слон: всички чувстват, че има огромен проблем, но тъй като никой не знае как да го реши, всеки се преструва, че не съществува.

Статистиката, на която се основават класациите и се измерват други годишни ръстове в туризма, до голяма степен е толкова благоприятно пожелателна, че някои организации я дават преди... края на годината!

Надежден покзател ли е настаняването?

На хартия нещата изглеждат прости: достатъчно е да се броят и да се добавят туристите, тоест индивидите, направили поне една нощувка на територия, чиито жители не са. Но след като приемем това определение, нещата се усложняват много бързо. Всъщност как да броим туристите?

Първо решение: чрез настаняването. Хотели, ваканционни имоти, къмпинги и други места за временно пребиваване, които плащат туристическа такса и водят статистика на своите клиенти. Тогава е достатъчно да се раздели общият брой на нощувките на средната продължителност на престоя, изчислена от INSEE /Национален институт за статистика и икономически изследвания във Франция/, и да се сложи чертата.

Наистина ли? Всъщност не. Тъй като хотелиерите не правят разлика според националността на своите клиенти в декларациите си. Да не говорим, че туристите, които избират непазарно настаняване, не могат да бъдат преброени. Накратко, невъзможно е да се разчитатна статистиката от платеното настаняване, за да се добиетточна представа за броя на чуждестранните туристи, а още по-малко откъде идват.

Транзитно преминаващи туристи

Друг метод е да се проследят потоците, минаващи през гари, летища и през пунктовете за плащане на пътни такси. Той също дава приблизителни резултати. По една проста причина: част от 89,4-те милиона туристи, които Франция посреща всяка година, всъщност само преминават през нейната територия, на път за други страни.

Тези туристи са например германци или холандци, които само се отбиват, докато карат по магистралите, и харчат средно по не повече от 300 евро във Франция. Или пък туристите, идващи от страни извън Европа, които прекарват по два дена в тематични паркове, преди да се отправят към друга държава. По оценките на INSEE, близо 20% от изброените по-горе десетки милиони туристи само преминават през Франция. А според Главна дирекция по предприятията /това е дирекция във френското Министерство на икономиката и финансите - бел. ред./, само половината туристи са прекарали поне три нощувки във Франция.

Друг метод ... несъвършен

И сметките за приходите от туризъм също са проблематични. Според същата тази Главна дирекция по предприятията, Франция /шампион по брой на посетилите я чуждестранни туристи – бел. ред./ изостава от САЩ, Испания, Тайланд и Китай по туристически приходи. Трябва да се отбележи, че Главна дирекция по предприятията следи само три сектора за оценка на приходите: транспорт, храна и настаняване. Така че общата сума задължително е подценена. Ето защо Банк дьо Франс /националната банка на Франция – бел. ред/ преразгледа и вдигна нагоре приходите от туризъм във Франция в сравнение с данните на споменатата дирекция, благодарение на по-подробно счетоводство. Така, вместо посочените 38,4 милиарда евро приходи от международния туризъм през 2016 г., беше изчислено, че реалните приходи са близо 49 милиарда. За 2017 г. оценките, пак според националната банка, са в размер на 54 милиарда евро.

Методът, използван от Банк дьо Франс в партньорство с мобилен оператор, се основава на плащанията, направени от кредитни карти. Този метод също не е перфектен, защото туристите плащат и в брой, но той дава интересни възможности да узнаем къде по-точно се намираме /по отношение на туристическите приходи/.

Фалшив световен шампион

Ето защо днес има голям шанс прогнозите за приходите да са по-надеждни от броя на туристите. И това единствено ще пообърка оценката ни за туризма като икономически сектор. Досега броят на туристите позволяваше на Франция да претендира, че заема първо място на планетата. Значи, световен шампион!. Обаче приходите от туристи ни отпращат чак на 5-то място! Поради което мнозина започват да се питат дали не трябва да накараме туристите да харчат повече, или да приемаме само онези, които биха могли да похарчат повече... Реализацията на тази идея обаче ще намали и броя на туристите, и следователно приходите от тях! Например туристите във Франция да харчат колкото в Испания. Тогава Франция би приела само 45 до 50 милиона туристи годишно. Накратко, вече няма да сме световна дестинация номер 1.

Катастрофа ли е това? Всъщност не. Можем да приемем, че Франция няма да се откаже толкова лесно от титлата си на световен шампион по брой на туристи. Но да признаем, че не сме нито първите, нито непременно най-добрите, ще ни помогне да се измъкнем от самодоволството, да преразгледаме нашата система за посрещане на туристи, да бъдем по-организирани, когато се касае за посещения на най-популярните забележителности като Айфеловата кула или Версайския дворец и да се съсредоточим върху най-важното: за какво и колко всъщност харчат чуждестранните туристи и как да направим сектора още по-конкурентоспособен? Накратко казано: всяко зло за добро.

Ришар Венопулос, президент на Tourcom

 

Източник: LesEchos

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи [08.02.2024] Сливанията на европейския авиационен пазар тревожат туристическия бизнес [01.02.2024] WTTC: туристическият бизнес трябва да приеме изкуствения интелект [30.01.2024] Класация посочи най-добрите хотели в България [25.01.2024] Предлагането на полети само за възрастни е нововъзникваща тенденция [20.01.2024] Франция остава най-популярната дестинация в света за международните туристи [17.01.2024] Чуждите туристи Боровец са от Великобритания и от балканските държави [17.01.2024] Израелски-палестинският конфликт се отразява на броя на туристите от този регион в черноморските хотели [12.01.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Jet2holidays разширява програмата си за България

25.03.2024 14:17

Британският туроператор добавя пакети за почивка в созопол към прогамата си в България за лято 2024. [... ]

"Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация

20.03.2024 15:01

Курортният комплекс "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Индийската авиокомпания IndiGo вече е трата в света по пазарна капитализация

11.04.2024 -

След 5% ръст на цената на акциите на своята компания майка, най-голямата авиокомпания в Индия вече е[... ]

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ]

Michelin вече оценява и хотели

11.04.2024 -

Компанията, която издава прочутите пътеводители, вече е присъдила най-високата отличието „Три ключа“[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 1

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2