Потребител: анонимен

злободневно

Германия удължи ограниченията за пътуване до Турция до края на август

05.07.2020 23:03

Турският туризъм пострада тежко от пандемията – броят на туристите е спаднал драстично. Една от причините за това са наложените ограничения за пътуванията до Турция от редица основни пазари като Германия. [... ]

Гаф в РС Македония с национална реклама „Дома си е дома“, направена с чужда снимка

18.06.2020 18:39

В надпреварата да се лобира за местния туризъм, министърът на туризма в западната ни съседка конфузно се изцепи със "заимствана" снимка от чужда държава за "татковинска" реклама. [... ]

Гърция победи коронавируса. Може ли сега туризмът да спаси икономиката й?

14.06.2020 17:26

В бяла риза с отворена яка на фона на залязващото слънце, което се стопява в Егейско море зад него, гръцкият премиер обяви на остров Санторини за открит летния туристически сезон в страната. [... ]

- a a a + |
 

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян?

01.09.2019 20:15

Туроператори могат да разработят и предлагат маршрут за културно-исторически туризъм Адамклиси - Малтепе, обединяващ култов паметник на римския император Траян (Tropaeum Traiani, II-ри в. сл. Хр.) в румънска Северна Добруджа с очаквано откриване на знатно погребение в могилата Малтепе край пловдивското село Маноле.

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян?

Намиращо се на почти на равно отстояние (70 км) от Варна, Силистра и Констанца, румънското село Адамклиси (2 хил. ж.) още от времето на Чаушеску (1977 г.) къта внушителен и добре поддържан музеен комплекс "Трофеум Траяни" (Tropaeum Traiani). Той включва реконструиран  триумфален паметник и запазена крепост на римския император Траян (98-117 г. сл. Хр.). от времето на победите му срещу даките.

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян?

Снимка от Първата световна война показват как на фона на внушителната основа на Траяновия трофей български и германски офицери сърбат чорба, приседнали на стъпалата му.

Траян е първият римски император, роден извън Италия (недалече от днешна Севиля) и е възможно по-късно, вече при неговото управление, това да го е мотивирало за впечатляващото строителство, извършено в градовете на тогавашните римски провинции Мизия и Тракия. Техните руини са в днешна България: Ескус (с. Гиген, Плевенско), Нове (близо до Свищов) Дуросторум (Силистра), Марцианополис (Девня), Анхиалос (Поморие),  Августа Траяна (Стара Загора), Улпия Сердика (София), Пауталия (Кюстендил). 

Пловдив (Филипопол) достига разцвет именно при Траян: преустроена Агора, изградени античен стадион и амфитеатър. На Форума на Филипополис за първи път по днешните български земи е използван при строежите бяло-сивкав хоросанов разтвор. Това е характерно за значимите римски градове от онази епоха.

Загрижен за Дунавския лимес (границата срещу даките), след победата си над тях в 105 г. император Траян въздига 1,2 км каменен мост през Дунава и Триумфалния паметник в Северна Добруджа, а в Тракия основава т. нар. Градове на победата - Никополис ад Иструм (с. Никюп) и Никополис ад Нестум (с. Гърмен).

През 117 г. император Траян победоносно достигнал Персийския залив, но се разболява и на връщане през Анадола умира на 9 август в района на днешния турски курорт Газипаша (160 км от Анталия).

Едни източници твърдят, че тялото му е пренесено в Рим от наследилия го император Адриан и е погребано в монументална гробница. Гъвкавият туристически пиар на днешна Турция изтъква версията, че само прах от кремация е пренесен в Рим и в сегашния турски курорт Газитепе развеждат туристите из руините на султанска ловна вила, сочена за кенотаф - символична гробница на император Траян.

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян?

В България пък след "вампирските дестинации" Созопол (проф. Божидар Димитров) и Свищов (проф. Николай Овчаров), вече се чуват смели хипотези, че е твърде възможно наскоро откопаната от могилата Малтепе (край пловдивското село Маноле) 20-метрова кула да е също толкова внушителен паметник от епохата на император Траян, колкото и неговият Триумфален паметник край румънското село Адамклиси. 

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян?

"Как са го строили? Как са го насипвали? Ние с камиони не можем да изнесем пръстта, а те са го правили на ръка", удиви се премиерът Бойко Борисов при посещението си на могилата край Маноле

Говори се дори, че нарочна кола ще пътува до "императорското" село-община Адамклиси, за да докара за Събора /08.09.2019 г. в с. Маноле) румънската кметица Дорина Шербанеску за евентуално обсъждане на съвместен европроект с местните кметове на Маноле и на община "Марица".

Засега до римския мемориален комплекс в румънското село Адамклиси местен бизнесмен-"житар" вече е вдигнал  мотел с басейн и винарска изба, а в пловдивското село Маноле посетителският център до могилата Малтепе е издигнат по проект, още преди да започнат сериозните разкопки, които е възможно наистина да разкрият и "знатно погребение". 

Туристическият преход с автобус между българското с. Маноле и румънското с. Адамклиси е 440 км, а между тях има и какво друго да се види. Колко му е едно "побратимяване" между двете селища наистина да прерастне в сериозна туристическа дестинация, която да привлече туристи от цял свят по дирите на император Траян.

 

Илия Тодоров - Родопска търговско-туристическа камара

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Германия удължи ограниченията за пътуване до Турция до края на август [05.07.2020] Гаф в РС Македония с национална реклама „Дома си е дома“, направена с чужда снимка [18.06.2020] Гърция победи коронавируса. Може ли сега туризмът да спаси икономиката й? [14.06.2020] В Болград издадоха туристически справочник на украински и английски език [05.06.2020] 1 Речните круизи по долното течение на Дунав могат да увеличат туристическия поток към България [17.05.2020] In Memoriam [30.04.2020] Кой какво разбра от видеоконференцията на европейските министри на туризма? [28.04.2020] Четиво за министри [22.04.2020] „След утрешния ден“: Малкият и средният бизнес в Ухан трудно се връщат към живот [15.04.2020] "Шанс на живота": Да видиш накуп 200 платна на Рафаело или да преживеш 100 дни карантина [07.04.2020] Туроператор от Варна призова хотелиерите към общи мерки, за да запазят клиентите си [04.04.2020] Балкански "туризъм" по време на карантина [28.03.2020] Виртуални пътувания компенсират отложеното търсене в туризма [26.03.2020] Седянка след време на вирус [23.03.2020] 2 "Пейзаж след вируса": Негово Величество Потребителят ще добие имунитет срещу алчни оператори [15.03.2020] 1 Как в Полша обезщетяват туристите при отменени пътувания заради коронавируса? [12.03.2020] 1 За „редките езици“ и ползите им за туризма в България [08.03.2020] В епохата на глобализацията затварянето на граници не може да спре коронавируса [27.02.2020] Трифон Зарезан: на 14-ти или на 1-ви февруари да го празнуваме? [11.02.2020] Бесарабските българи в Украйна ще развиват селски туризъм [05.02.2020]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Ще има ли повече туристи в България през юли?

07.07.2020 09:02

Председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Светлана Атанасова се надява [... ]

TUI разширява туристическа си програма за Средиземноморието след успешния тест на Балеарските острови

04.07.2020 15:57

Германските летовници реагираха положително на своята „нова нормална“ почивка, прекарана на Майорка [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Австрийските власти предупредиха да не се пътува до България

08.07.2020 -

Заради растящия брой заразени с Covid-19 у нас правителството на Австрия издаде предупреждение към гражданите[... ]

След продължителна борба Booking.com успя да защити марката си

08.07.2020 -

Онлайн туристическият гигант за първи път се опита да запази името си преди 9 години, но многократно[... ]

„Бритиш еъруейз“ обяви разписанието си за юли

08.07.2020 -

Британската авиокомпания представи възобновяването на полетите до повече дестинации в цялата си мрежа,[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Болград издадоха туристически справочник на украински и английски език

05.06.2020 -

В навечерието на 200-годишния си юбилей като град, емблематичното селище се бори срещу коронавирус-ограничения[... ] 1

Седянка след време на вирус

23.03.2020 -

Досущ както в баварското село Оберамергау, където заради коронавируса тазгодишното традиционо народно[... ] 2

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 4