Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Изпълнителният директор на Booking Holdings: туризмът ще се възстановява с „променлив“ успех

08.08.2020 18:04

Туристическата индустрия ще преживее "променливо" възстановяване от коронавирусната криза, докато не бъде разработена ваксина или ефикасно лечение, които да бъдат разпространени по целия свят, заяви Глен Фогел, изпълнителен директор на онлайн туристическия гигант. [... ]

Туристическите агенции след коронавирусната криза*

08.08.2020 12:21

Много туристически агенции използват ограниченията и забраните за пътуване, предизвикани от Covid-19, за да преосмислят бизнес моделите си, отношенията с доставчиците, маркетинговите стратегии и други. Тези от тях, които ще оцелеят след кризата, ще изглеждат по-различно, отколкото преди пандемията. [... ]

Германия дава зелена светлина за почивки в Турция

07.08.2020 13:56

Германците могат отново да прекарат ваканцията си в Турция, след като бе отменено общонационалното предупреждение за пътуване до основни крайбрежни ваканционни региони. [... ]

- a a a + |
 

Как ще се промени пътническият въздушен транспорт след коронавируса?

25.05.2020 12:22

Авиационният пазар значително ще се свие, ще бъдат ликвидирани „напомпаните“ авиокомпании, работещи на загуба, големи авиокомпании ще станат собственост на държавата. На оцелелите компании ще им се наложи скъпо да платят за държавната помощ. Такава е оценката на Джон Грант, старши анализатор в компанията OAG, специализирана в областта на авиацията.

Как ще се промени пътническият въздушен транспорт след коронавируса?

„Пред авиационния сектор се открива възможността здравословно да „отслабне“, като се имат предвид досегашните раздути разходи и губещи авиокомпании. И в предкризисния свят се повдигаха въпроси като: добре ли е да има толкова много авиокомпании по света и доколко обслжват те потребителите? Коронавирусът ще сложи нещата в ред“, смята експертът.

В момента глобалните авиопревози де факто са унищожени, тъй като държавите по цял свят въведоха ограничения за пътуване и дори затвориха границите си. За да оцелеят, дори най-могъщите авиокомпании като American Airlines и Lufthansa бяха принудени да се обърнат за помощ към правителствата в своите страни.

Но цената на тези спасителни мерки може да е свързана със значително нарастване на влиянието на държавата върху авиационния бизнес. „Законопроектът за оказване на помощ заради коронавируса в САЩ например забранява на авиокомпаниите да повишават заплатите и премиите на своите ръководители, да изкупуват акциите си или да изплащат дивиденти на акционерите в течение на петгодишния срок на кредите плюс още една година. Тези ограничения са предизвикани от факта, че американските авиокомпании през последното десетилетие са изразходвали 96% от свободните си парични средства, за да изкупуват собствените си акции и така да повишават курса им, вместо да ги инвестират в бизнеса си или да спестят „бели пари за черни дни“.

И без друго държавите не са се затичали да помагат на авиокомпаниите. В Европа авипревозвачите трябваше да представят финансови гаранции от частни банки, за да претендират за държавна подкрепа. Във Великобритания правителството заяви, че авиокомпаниите трябва да изчерпят всички други възможни кредитни линии, преди да се обърнат за помощ към държавата. А в Италия и Белгия правителствата направо заявиха, че разглеждат възможността за национализация на заплашените от финансов крах авиокомпании като единствен спасителен изход.

Друг авиационен анализатор – Боб Ман, твърди, че авиокомпаниите обикновено държат от 9 до 15% от годишните си разходи в налични пари или в еквиваленти. Обичайна практика на търговските авиокомпании е да използват платените за бъдещи полети от клиентите пари, за да покриват текущите си разходи. „Когато предварителните резервации вървят нормално, това е разбираемо. Проблемът се появява, когато се появи необичаен спад при тях или дори още по-лошо, както е сега, пътниците започнат да си искат обратно предплатените от тях пари“, посочва анализаторът.

Статистиката е стряскаща: приходите на авиокомпаниите са спаднали с 44% в сравнение с 2019 г., или са по-малко с 252 млрд. долара. Според последни данни на IATA, търсенето на самолетни билети ще остане подтиснато в продължение на няколко месеца, а възможно и догодина, а правителствените фондове за помощ ще са пресъхнали още през септември. От Асоциацията прогнозират, че през тази година само европейските авиопревозвачи ще загубят приходи в размер на 76 млрд. долара.

„Кризата не може да продължи вечно, но изходът от нея не означава бързо възстановяване“, подчертават експертите. Голяма част от клиентите ще са разколебани и предпазливи. Ще трябва време и за да се приведат в готовност за летене сега приземените самолети. А и различните страни няма да премахнат едновременно въведените ограничения.

Как ще се промени авиационния транспорт след коронавирусната пандемия и какво ще забележат пътниците? Например такъв дребен детайл като „намаленото количество храна и напитки, които се поднасят по време на полета“, убеден е Гари Кенеди, бивш генерален събетник в авиокомпания American Airlines. Като цяло, бонусите за клиентите значително ще намалеят.

В глобален мащаб може да се промени самия характер на инвестиране в авиокомпании и дори „националната им принадлежност“. Кенет Батън, експерт по авиационна политика и икономика, допуска, че американските авиокомпании могат да поискат от Конгреса да промени закона за чуждестранните инвестиции. „Сега чуждите инвеститори могат да притежават максимум 25% от акциите с право на глас в американски авиокомпании. В бъдеще можем да видим по-гъвкава система, тъй като ще се нуждаем от инвестиции“.

Европейската комисия също обмисля подобни промени: сега неевропейци могат да притежават до 49% от авиокомпаниите в страните-членки на ЕС. Редица политици и авиокомпании от Европа обаче смятат, че това е ненужно ограничаване на инвестициите, които ще са необходими, за да се преодолее кризата.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Изпълнителният директор на Booking Holdings: туризмът ще се възстановява с „променлив“ успех [08.08.2020] Туристическите агенции след коронавирусната криза* [08.08.2020] Германия дава зелена светлина за почивки в Турция [07.08.2020] Коронавирусът докара до фалит авиокомпания Virgin Atlantic [05.08.2020] Travelport пусна инструмент, проследяващ въведените от авиокомпаниите мерки за безопасност [04.08.2020] Как ще се променят туристическите резервации за лято 2021 г. [02.08.2020] 40% от страните по света са намалили ограниченията за пътуване [31.07.2020] IATA е разочарована от темпа, с който се възстановяват полетите [29.07.2020] BRAND NEW WORLD* [27.07.2020] Не затваряйте цели държави заради борбата срещу коронавируса, настоява WTTC [23.07.2020] „Луфтханза“ все още не успява да възстанови всички предплатени пари за анулираните полети [20.07.2020] Lufthansa създава дъщерна компания за туристически полети [19.07.2020] Германските туристически агенции имат минимални приходи през юни [10.07.2020] Ще има ли повече туристи в България през юли? [07.07.2020] TUI ще си партнира с Booking [05.07.2020] TUI разширява туристическа си програма за Средиземноморието след успешния тест на Балеарските острови [04.07.2020] Чуждестранните туристи не бързат да посетят Италия след откриването на границите [26.06.2020] Основна цел на к.к. "Албена" през 2020 г. е финансовото оцеляване [22.06.2020] Германия започва рекламна кампания за насърчаване на входящия туризъм [19.06.2020] Германските туроператори са готови да връщат клиентите си у дома при нужда [14.06.2020]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Среща на туристическия министър с представители на германските туроператори след предупреждението на Германия да не се пътува до три региона у нас

09.08.2020 14:35

Бизнесът настояда се направят промени в методологията за отчитане на случаите с COVID-19 и България да [... ]

Германия дава зелена светлина за почивки в Турция

07.08.2020 13:56

Германците могат отново да прекарат ваканцията си в Турция, след като бе отменено общонационалното [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Швейцария премахна всички ограничения за пристигащи от България

09.08.2020 -

От 8 август Швейцария вдига всички ограничения за пристигащи от България и още четири страни-членки[... ]

Португалия предлага на туристите застраховка, за да се чувстват по-сигурни

08.08.2020 -

В опит да привлече повече чуждестранни туристи, иберийската страна пусна Португалска туристическа[... ]

Над 360 хиляди туристи са почивали досега през това лято в област Бургас

08.08.2020 -

265 хил. българи и около 101 хил. чужденци са пренощували в местата за настаняване в област Бургас от началото[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Мярката за субсидиране на чартърните полети е неприложима за лято 2020

06.08.2020 -

Това твърдят туроператори дни след като туристическият министър Марияна Николова обяви, че компаниите[... ] 1

В Болград издадоха туристически справочник на украински и английски език

05.06.2020 -

В навечерието на 200-годишния си юбилей като град, емблематичното селище се бори срещу коронавирус-ограничения[... ] 1

Седянка след време на вирус

23.03.2020 -

Досущ както в баварското село Оберамергау, където заради коронавируса тазгодишното традиционо народно[... ] 2