Потребител: анонимен

злободневно

Германия удължи ограниченията за пътуване до Турция до края на август

05.07.2020 23:03

Турският туризъм пострада тежко от пандемията – броят на туристите е спаднал драстично. Една от причините за това са наложените ограничения за пътуванията до Турция от редица основни пазари като Германия. [... ]

Гаф в РС Македония с национална реклама „Дома си е дома“, направена с чужда снимка

18.06.2020 18:39

В надпреварата да се лобира за местния туризъм, министърът на туризма в западната ни съседка конфузно се изцепи със "заимствана" снимка от чужда държава за "татковинска" реклама. [... ]

В Болград издадоха туристически справочник на украински и английски език

05.06.2020 10:41

В навечерието на 200-годишния си юбилей като град, емблематичното селище се бори срещу коронавирус-ограничения и неясноти за мястото му в провежданата административна реформа в Украйна. [... ]

- a a a + |
 

Гърция победи коронавируса. Може ли сега туризмът да спаси икономиката й?

14.06.2020 17:26

В бяла риза с отворена яка на фона на залязващото слънце, което се стопява в Егейско море зад него, гръцкият премиер обяви на остров Санторини за открит летния туристически сезон в страната.

Гърция победи коронавируса. Може ли сега туризмът да спаси икономиката й?

„Готови сме да разширим легендарното гостоприемство на Гърция и да приветстваме отново света“, каза Кириакос Мицотакис в събота вечер по време на церемония на остров Санторини. „Чувстваме, че поемаме изключително изчислен риск“, каза той. „Не е вариант да не правите нищо.“

Това бе ключов момент за Гърция и успешната й борба срещу коронавируса, на която конкурентните летни дестинации като Испания и Италия могат само да завидят. Но ако страната е спечелила войната с пандемията, тя трябва да се увери, че може да реализира този успех. И тук е мястото на туризма, жизнената сила на гръцката икономика.

Планът е да се продаде на международния туристически пазар представата за Гърция като безопасно място за търсещите плаж и слънце. Страната се открива в понеделник за чуждестранни посетители с първите планирани международни полети, които трябва да пристигнат в Атина и Солун, макар и с различни правила за влизане в зависимост от страната, от която идва дадения турист.

От 1 юли всички ограничения ще бъдат премахнати, с някои възможни изключения за определени държави. Полети ще се възобновят и до регионални летища, включително на острови като Санторини.

Поддържането на социално дистанциране и задължителното носене на маски на всички видове транспорт, както и новите правила за експлоатация на хотели и ресторанти са част от мерките, предприети в Гърция. Мицотакис заяви, че правителството му има достатъчно данни, за да „се чувства комфортно за отварянето към света“. Дори малките острови са получили оборудване за тестване, каза той.

Гърция победи коронавируса. Може ли сега туризмът да спаси икономиката й?

В исторически план Великобритания и Германия са основните пазари за гръцкия туризъм. Докато правителството в Берлин проведе широко тестване за овладяване на пандемията, Великобритания е най-тежко засегнатата страна в Европа с повече от 41 000 смъртни случая. Гърция заяви в петък, че ще запази забрана за полети от Великобритания до 30 юни.

„Рано е да стигаме до някакви изводи как ще се развие този сезон, но няма да изглежда като предишни години“, заяви Александрос Василикос, президент на Гръцката хотелиерска камара. „Нашата цел е да не допуснем празен 18-месечен период преди сезон 2021 г. Затова подготвяме хотелите си да приемат гости и го правим с оптимизъм и отговорност.“

Мащабът на спада е огромен. Ако по това време през миналата година е имало 100 заявки от чуждестранни туристически агенции, сега броят им е не повече от десетина, според Лисандрос Цилидис, президент на Федерацията на гръцките асоциации на туроператорите и туристическите агенции.

„Интересът постепенно се завръща, макар и много предпазливо от страна на организаторите на пътуванията и агенциите по целия свят“, каза Цилидис. "Страхът от вируса съществува и този страх е големият враг." Търсенето ще се повиши, след като полетите до всички гръцки летища се възобновят на 1 юли, каза той.

Гърция победи коронавируса. Може ли сега туризмът да спаси икономиката й?

Мицотакис пристигна в Санторини по време, когато островът обикновено е пълен с туристи и със слизащи на брега пътници от пристигащите от круизни кораби. Вместо това сега много хотели са в режим на изчакване, а басейните им са празни. Само няколко гръцки туристи се хранеха в таверни, докато местните отпиваха кафе, в очакване на първите чуждестранни посетители.

Евентуалното им пристигане би било някаква награда за Гърция, тъй като Мицотакис, чийто рейтинг на одобрение се повиши по време на пандемията, се опитва да предотврати евентуалното изпадане на икономиката в нова криза.

В събота вечерта 52-годишният премиер търсеше правилното послание, преди да напусне Санторини. Той каза, че целта на Гърция е да спаси каквото може от 2020 г. и да се надява на силен сезон през следващата година. Много ще зависи от това колко сигурни се чувстват хората, когато пътуват със самолет или кола до страната.

„Интересувам се да направя Гърция най-сигурната дестинация в Европа, а не първата дестинация“, каза Мицотакис. „В живота няма безрисков подход и се чувствам много удобно, че имаме план. Но не зависи само от нас."

 

Източник: Блумбърг /със съкращения/

 

Още инфо:

България е сред приоритетните страни за влизане в Гърция без тест и карантина. От сухопътните граници Гърция отваря за свободно движение от утре само граничните пунктове с България, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Собствениците на къмпинги в Северна Гърция са доволни от резервациите, като основните им клиенти  са българи и румънци.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Хотелите в Гърция свалят цените с 25-50%, за да привлекат повече чуждестранни туристи

06.06.2020 15:34

В очакване на туристи след падането на ограниченията и отварянето на границите, гръцките хотели предприеха безпрецедентно сваляне на цените. Средно те са понижени с 25 на сто, а има хотели и курорти, които предлагат на туристите почивка на половиата на цената, която са плащали през 2019 г. [... ]

злободневно - АРХИВ

Германия удължи ограниченията за пътуване до Турция до края на август [05.07.2020] Гаф в РС Македония с национална реклама „Дома си е дома“, направена с чужда снимка [18.06.2020] В Болград издадоха туристически справочник на украински и английски език [05.06.2020] 1 Речните круизи по долното течение на Дунав могат да увеличат туристическия поток към България [17.05.2020] In Memoriam [30.04.2020] Кой какво разбра от видеоконференцията на европейските министри на туризма? [28.04.2020] Четиво за министри [22.04.2020] „След утрешния ден“: Малкият и средният бизнес в Ухан трудно се връщат към живот [15.04.2020] "Шанс на живота": Да видиш накуп 200 платна на Рафаело или да преживеш 100 дни карантина [07.04.2020] Туроператор от Варна призова хотелиерите към общи мерки, за да запазят клиентите си [04.04.2020] Балкански "туризъм" по време на карантина [28.03.2020] Виртуални пътувания компенсират отложеното търсене в туризма [26.03.2020] Седянка след време на вирус [23.03.2020] 2 "Пейзаж след вируса": Негово Величество Потребителят ще добие имунитет срещу алчни оператори [15.03.2020] 1 Как в Полша обезщетяват туристите при отменени пътувания заради коронавируса? [12.03.2020] 1 За „редките езици“ и ползите им за туризма в България [08.03.2020] В епохата на глобализацията затварянето на граници не може да спре коронавируса [27.02.2020] Трифон Зарезан: на 14-ти или на 1-ви февруари да го празнуваме? [11.02.2020] Бесарабските българи в Украйна ще развиват селски туризъм [05.02.2020] Колко пари трябва да похарчи една страна, за да привлече нови туристи на глобалния пазар? [29.01.2020]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Ще има ли повече туристи в България през юли?

07.07.2020 09:02

Председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Светлана Атанасова се надява [... ]

TUI разширява туристическа си програма за Средиземноморието след успешния тест на Балеарските острови

04.07.2020 15:57

Германските летовници реагираха положително на своята „нова нормална“ почивка, прекарана на Майорка [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Австрийските власти предупредиха да не се пътува до България

08.07.2020 -

Заради растящия брой заразени с Covid-19 у нас правителството на Австрия издаде предупреждение към гражданите[... ]

След продължителна борба Booking.com успя да защити марката си

08.07.2020 -

Онлайн туристическият гигант за първи път се опита да запази името си преди 9 години, но многократно[... ]

„Бритиш еъруейз“ обяви разписанието си за юли

08.07.2020 -

Британската авиокомпания представи възобновяването на полетите до повече дестинации в цялата си мрежа,[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Болград издадоха туристически справочник на украински и английски език

05.06.2020 -

В навечерието на 200-годишния си юбилей като град, емблематичното селище се бори срещу коронавирус-ограничения[... ] 1

Седянка след време на вирус

23.03.2020 -

Досущ както в баварското село Оберамергау, където заради коронавируса тазгодишното традиционо народно[... ] 2

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 4