Потребител: анонимен

свят

За Гергьовден в "босненския Йерусалим" - Сараево

18.05.2023 14:19

Покрай сенките на османските мостове, през виденията за Мехмет паша Соколович, Богородица и Тесла, та чак до проектите на Емир Костурица и пирамидите "Алтън баир": младата държава Босна и Херцеговина (БиХ) иска да развива устойчив туризъм. [... ]

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 18:08

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко след първоначално безпокойство премина в приятна изненада, още щом самолетът ни кацна на модерното летище в старата имперска столица - град Маракеш, граничещ с пустинята Сахара под Атласките планини. [... ]

Бергамо след пандемията: изложбите, пиците и тълпите от туристи са още по-големи

29.01.2023 09:56

Дългоотлаганата заради пандемията изложба с картини на Караваджо, както и нискотарифното летище привличат отново тълпи от туристи в италианския град Бергамо. [... ]

- a a a + |
 

Непознатата близка "Балканска чужбина"

19.04.2022 18:05 - Илия Тодоров

Ще превърнат ли посещенията на български туристи средновековно Кратово във "Велико Търново на Република Северна Македония“?

Ранната събота сутрин на българското ГКПП "Гюешево" е априлски свежа и само нашата кола е в посока РСМ. Автомобил с пловдивска регистрация с добавени лепенки "CD" ни изпреварва и впечатляващ джентълмен повежда балкански мохабет с първия граничен полицай, докато пак на платното други трима пият кафе в пласмасови чаши, вероятно в очакване на два косовски автобуса, пъплещи откъм Кюстендил. Чиновническото мърморене, че "на колегите оттатък им запецнал компютърът" буди съмнение у нас, защото на северомакедонския граничен пункт "Девебаир" ни обслужват млади, приветливи и спретнати гранични полицаи, които бегло поглеждат ковид сертификатите ни.

Подочули, че на 200 км от София (от Кюстендил на 80 км) български туроператор открива нова двудневна екскурзия до  македонското градче Кратово, бързаме да преминем по маршрута, защото вече сме нощували в чистия и тих хотел на Осоговския манастир, където преспиват туристическите групи.

Неудобството при индивидуално пътуване е неизвестността без екскурзовод, тъй като табелите за "мистериозниjот град Кратово" са поставени само на идване откъм Скопие. Докато не поставят туристически указателни табели и откъм София, следва да се брои преди 6-тия мост над Крива река и да се завие наляво, при това с позволената скорост, защото има местни КАТ-аджии на отклонението.

Докато на слизане от границата към Крива Паланка тесните кривулици са в повърхностен и пипкав ремонт, след отклонението към Кратово шосето прилича на отсечката Симитли-Банско в най-спокойните дни.

Непознатата близка

Знак, че сме близо до непознатия градец, дават огромни недостроени и зарязани мостове от несъстоялата се ж.п. връзка между Куманово и Гюешево, които стърчат над  пътя. На влизане в 7-хилядното древно селище футболните запалянковци от групата подсказват, че това е "Градът на "Силекс" от първа дивизия на първенството на РСМ. Тъй като не успяваме да видим къде се намира стадиона, по-лесно ни е да запомним представителната сграда на футболния клуб в центъра и местната марка минерална "Добра вода".

Непознатата близка

Мистерията около досегашната неизвестност на средновековните паметници на Кратово вероятно се дължи на горчивите исторически наслоения в тази част на Балканския полуостров. По-старите БГ-учебници по история мимоходом са свързвали Кратово с антиосманското въстание на Карпош (1689 г.), чиято статуя в стил "коминтерн-партизанин" стои пред луксозния градски хотел "Кратис". 

Обиколкаляйки центъра на града, откриваме, че тук е роден и Павел Шатев - единственият оцелял от Солунските атентатори комита, чийто бюст изглежда миниатюрен пред градската Съдебна палата, вероятно заради това, че революционерът е съден и от Тито.

Друг славен местен бунтовник от антиосманската "Виницка афера" (1897 г.), за да не го мъчат при ареста се хвърлил от най-високия (21 м) измежду 6-те градски моста в стил "моста над Дрина". Градската река е по-скоро дълбоко тясно дере с колоритни кюнци-комини от прилежащите къщи, които се възкачват амфитеатрално по хълма, подобно на Велико Търново.

Непознатата близка

Местният директор на Дома на културата д-р Илия Митевски с радост поема рекламното сравнение, тъй като за своите краеведчески книги ползвал архиви не само в София, но и в старопрестолния Търновград. Ние пък научаваме, че непосредствено преди падането под османска власт Кратово и Кюстендил са имали общ феодален владетел Константин Деянович, а пък местен златар, мигрирал за занаята си чак в София, изгорен на клада заради несменена вяра, станал Св. Георги Кратовски-НовоСофийски.

Непознатата близка

Придирчив сноб от групата пак се заяде с монументалните изкуства на югосоциализма с твърдение, че статуята на мъченика приличала на комсомолка-бригадирка с кръст в ръката. На голям дувар срещу затворения с надпис "ремонт" градски музей има огромен стенопис, който първоначално възприехме за нашата Баба Ванга, но се оказва да е на местната "пеачка" Ваня Лазарова.

Непознатата близка

Автомобилното движение разумно е организирано в една посока с пълен оглед на града. Центърът, труден за паркиране, се оказва изненадващо чист в пазарния съботен ден, а общинският полицай Дарко със самочуствие казва "Па яс ги гоним". Филип и Христина, любезна двойка млади сервитьори в кафене "Корсо", безпроблемно сменят местното "фрапе" (2 лв.) с първоначално поръчаното топло "Нескафе" и ни пускат навътре в зимната част, тъй като в "найлоновата" зона всички пушат. Както си му е редът в патриархално селище, останалите заведения също носят "купешки" имена.

Непознатата близка
Безспорният хит на новооткритата туристическа дестинация са 6-те средновековни укрепени жилищни кули, подобни на Хрельовата в Рилския манастир. Всяка кула си има собствена история и име, като най-старата е от 1370 г. при височина 22 м и дебелина на зида 2 м. Д-р Митевски ни разказва, че между кулите имало подземни съобщителни тунели с диаметър 2 м, но тъй като нито една не е отворена за посещение, доверяваме се на разказа, че в 3 кули има експозиции, както и на очакването, че поне софийските турагенции-първопроходци отдалече ще си уредят правото на разглеждане за техните туристи.

Непознатата близка

След впечатляващи снимки на кулите и мостовете търсим сувенири, но дори в дюкяна под най-автентичната къща за гости се продават само домашни потреби. Понеже телефоните за "апартмани" (така в РСМ наричат по-артистичните стаи за гости) са ни скъпи за роуминг, пак от любезния градски полицай Дарко научаваме, че цената за нощувка за двама е 25 евро. На покрития "Зелен пазар" си купуваме истински местни "екоябълки" по 0,65 лв./кг., за да ги сравним с пазара "Римска стена" в София.

Вие пък имате опция да сравните нашите впечатления, ако се запишете за новообявените групови пътувания. "Мистериознийот град Кратово" може да ви се разкрие по-пълно.

 

Текст и снимки: Илия Тодоров

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

свят - АРХИВ

За Гергьовден в "босненския Йерусалим" - Сараево [18.05.2023] На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара [02.02.2023] 2 Бергамо след пандемията: изложбите, пиците и тълпите от туристи са още по-големи [29.01.2023] До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро [08.12.2022] Корфу: смесица от гръцки и италиански стил след 400 години венецианско управление [15.05.2022] През Великия пост до библейските места в Йордания [22.03.2022] През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа [10.01.2022] Насладете се на приключения в Украйна [20.08.2021] На Крит всичко е спокойно [08.08.2021] Истрия - история с вкус на трюфели [03.07.2021] Болград амбициозно развива вътрешен туризъм и крои планове за след пандемията [20.01.2021] Виена: добре дошли обратно [12.08.2020] Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо" [20.02.2020] 6 Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ) [30.12.2019] 1 Билбао и Сан Себастиан - гостоприемство и изискан стил [13.09.2019] Катедралата в Лихен и полската хусария [06.05.2019] Преспански камбани бият за Великден на остров Св. Ахил [28.04.2019] Под земята [13.04.2019] Защо да посетим Полша? [19.01.2019] Шарджа: нови хотели, богато културно-историческо наследство, екзотични туристически атракции [22.10.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (20)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Правителството отложи влизането в сила на новата наредба за водното спасяване

30.05.2024 -

С постановление на Министерския съвет беше разрешен правният казус, възникнал с приемането на новата[... ]

Европейски, швейцарски и български опит бяха споделени на конференцията “Хижа на годината” 2024

30.05.2024 -

Конференцията се проведе в ПП “Витоша” под надслова “За по-добри хижи и заслони в България”. В събитието[... ]

Влезе в сила забрана за руските туристи да посещават Норвегия

29.05.2024 -

Забрана за влизане на руски туристи в скандинавската страна влезе в сила от днес по разпореждане на[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1