Потребител: анонимен

свят

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 18:08

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко след първоначално безпокойство премина в приятна изненада, още щом самолетът ни кацна на модерното летище в старата имперска столица - град Маракеш, граничещ с пустинята Сахара под Атласките планини. [... ]

Бергамо след пандемията: изложбите, пиците и тълпите от туристи са още по-големи

29.01.2023 09:56

Дългоотлаганата заради пандемията изложба с картини на Караваджо, както и нискотарифното летище привличат отново тълпи от туристи в италианския град Бергамо. [... ]

До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро

08.12.2022 15:46

Едно импровизирано пътуване из забравената близка "Балканска чужбина". [... ]

- a a a + |
 

За Гергьовден в "босненския Йерусалим" - Сараево

18.05.2023 14:19

Покрай сенките на османските мостове, през виденията за Мехмет паша Соколович, Богородица и Тесла, та чак до проектите на Емир Костурица и пирамидите "Алтън баир": младата държава Босна и Херцеговина (БиХ) иска да развива устойчив туризъм.

Сараево, 400-хилядната "федерална столица" на Босна и Херцеговина, е град, обкръжен от планини, а международното му значение е поне на 4 века. От тригодишната постюгославска гражданска война "всеки срещу всеки" (1992-1995 г.) на трите "съставни етноса" в днешна БиХ не са останали особено видими следи на разрушения. Определено твърдим, че последвалият стремеж за европейско помирение и "заедност" вероятно е наложил административна толерантност към архитектурния код на града, където разностилието на сградите често удивлява, но е възможно това да е начин да се тушират образи, спомени и видения от трагичното близко минало.

За Гергьовден в

Като оригинално хрумване, в силуета на Сараево са оставени 5-6 комина от изчезнали фабрики и те допълват минарета и църковни камбанарии, от които не чухме нито високоговорители, нито звън на камбани. Шареното строително разностилие се допълва от огромна сграда като 4 долепени кутии бира и доминираща бизнес кула, до чието панорамно кафене на 35-тия етаж шари бърз панорамен асансьор за 2 лв. равностойност.

За Гергьовден в

Ремонтираният ни хотел се намира в тих парк, има мокет дори пред входа, по два телевизора в някои стаи и по една закачалка без хладилник - в други. Прави впечатление обаче спокойната деловитост, бърза реакция и ненатрапчива услужливост на тихия и дисциплиниран персонал. Камериерките не се провикват, както у нас между етажите, а сутрин дискретно изчакват през отворената врата на офисчето си до асансьора евентуалните претенции на туристите. Тренирани от персонала на нашенските хотели, БГ-туристите огласят коридорите в славяноезичната БиХ и се състезават с поляците за "сувенирно прибиране" на бананите от сутрешната закуска, след което безмълвният персонал започва да ги сервира обелени на парчета, поръсени с лепкаво сладко.

От телевизора в хотела научаваме, че минималната заплата в БиХ е 518 лв. равностойност, а в туристическия град Мостар чухме твърдения за 70% безработица. При краткотрайния и епизодичен контакт с местното население не се забелязват особени белези за "барутна различност". Чуждестранният турист се цени и уважава като клиент.

За Гергьовден в

Пред впечатляващата сграда на Държавния музей, дарена на Сараево заедно с първия трамвай от императора Франц Йосиф през 1888 г., са насядали на стълбите тумба гимназисти, предимно момчета, които уважително отстъпват път на редките туристи. В запомнящите се заради високо качество и ниска цена местни бюрекчийници се усеща забравеното у нас достойнство на търговеца, който уважава всеки клиент.

Единствената неотстъпчивост в тукашното обслужване се среща при опит да се плати в друга валута, освен банкова карта или местната "БиХ марка", равна точно на 1 лв. Като хартия местните банкноти са подобни на тези от играта "Монополи", а купюрът от 10 марки носи образ, подобен на БГ-актьора от миналото Георги Калоянчев.

В поклонническото католическо място Междугорие (там през 1982 г. Богородица се явила на група деца) цените по дългата 800 м улица за сувенири са посочени предимно в евро, а на автобусния паркинг при Синановия мост към "Каменния град на Костурица" във Вишеград на река Дрина рижавият продавач на сувенири Миро оперира и с левове, без да е чувал за известния в България свой сръбски едноименник-кебапчия.

За Гергьовден в

Тълпата, преминаваща през възстановения от ЮНЕСКО мост в града Мостар, се гъчка безплатно, а скачачите от 25 м височина в ледената река не са особено настойчиви - просто чакат да им се събере обичайната миза. В началото на Мостарския мост има дискретна табела "Задруга на скачачите". Неколцина БГ-туристи аха-аха да дадат някоя БиХ-марка за атракцията на скачачка с перфектен тен и изваяна фигура, но тя хлътва в офиса да си почива. Просякините в Мостар са като за колорит, кротки и ненастойчиви. На Мостарския  мост сувенирите от Китай са най-постни, а сладкишите са фабрични, от Турция. На нито една сергия не се срещна продавач, който да измърмори недоволно към непазаруващия турист.

За Гергьовден в

За влизане на автобуси в 10-хилядния "град на Богородица" – Междугорие (2 млн. поклоници годишно), има такса по 3 лв. на турист., но половинчасовото катерене по острите камънаци към мястото, където се явила Божията майка през 1982 г., е безплатно и на собствен риск на предприелите изкачването поклонници. С Богородично благословение и превантивен прием на "Voltaren" упорити пенсионери катерят пътеката към паметното място с кръста в Междугорие, където най-удобните за преминаване места са обсадени от англоговорящи в униформени т-шърти при незачитане на табелите да не се пее и рецитира. Подобна доминация имат и китайските туристи по хлъзгавите камъни на Мостарския мост, окупирали най-сенчестите стълбища за групово близане на сладолед в седнало състояние.

Недалече от столицата Сараево вече 18 г. се надгражда амбициозен туристически проект "Босански пирамиди", за които местният "Индиана Джоунс" - проф. Самир Османагич, твърди, че са построени хиляди години преди египетските, като за доказателство изтъква адаптирани минни галерии със затрупани останки от суха зидария. Частта от групата ни, която влезе в тунелите на "Пирамидата на Слънцето" (30 екскурзовода на 6 езика, 20 лв. входна такса), отказа да сподели впечатления и снимки, нито даде оценка за влиянието на подземните лъчения върху душевния и физически статус на посетителите. Отдалече тази "пирамида" със старо име "Алтън тепе" прилича на каменната си посестрима, която се издига над беломорския град Ксанти, гледано откъм морето. В Сараево 11 души дипломати, геолози, историци са членове на Управителен съвет на този амбициозен проект, където безплатно се обхожда прекрасен парк с миниатюрни, ярко боядисани "стоун хендж" кътове на "Древна Илирия", 24 умилителни "унитарни" колони от цял свят, "беседка на Тесла" и тенис игрище на Джокович.

На излизане от БиХ към Сърбия на сравнително "младото" ГКПП, обслужвано от съставната Република Сръбска, докато чакаме проверка ту на едно място, ту на друго (полицаите май имат само един печат, разнасян между гишетата?) разменяме приказка с хладноват "професор по история", който води през Белград автобус дечица от Черна гора към "Каменния град на Костурица" при "Моста на Дрина", овековечен от нобеловия лауреат Иво Андрич.

За Гергьовден в
Неомекналият бивш Титов комсомолец скептично оценява проекта "Босански пирамиди" и явно е повел своите ученици към публично-частното партньорство на режисьора Емир Костурица в туристическия Вишеград на река Дрина заради изцяло новоизмислени "старинни" улици и крепостни стени в стил "Баба Видини кули", които преди ковид пандемията са привличали по 500 хил. туристи годишно. Още при подхода към "Каменния град на Костурица" туристът поема трайно внушение (статуи и стенописи) за историческата компактност на великия везир Соколович, писателя Иво Андрич и изобретателя Никола Тесла. Този мотив елегантно лъха и в обединителните замисли на "Босанските пирамиди" с внушенията от "педагогическия парк"/"Велика Илирия".

За Гергьовден в

В проекта на Кустурица край "Моста на Дрина", при познатата характерна "прямост" на филмовите му послания, логично изпъкват "ангажирани  историзми": на фасадата на "Биоскопа (киното) Костурица" има огромно пано за повече от век назад - тайната организация "Млада Босна" с терористите, дали формалния повод за Първата световна война. Улицата носи същото име, а стенописът се допълва с цитат от трибунала след Сараевския атентат как "духовете им ще бродят по улиците на Беч (Виена)".

За Гергьовден в

Изпитият от мъчения и геополитически терзания образ на главния атентатор Гаврило Принцип "с пламтящи очи", освен на преден план в стенописа, масово се продава като магнитче с различни приписвани нему цитати. По този повод в автобуса ни по-късно дискретно се обсъжда защо в България не се продават значки примерно с "Марсилския атентатор" Владо Черноземски.

В слабопознатите Западни Балкани отсъствието на смущаващи уличното и шосейно движение реклами и билбордове дава възможност на БГ-туриста за повече впечатления, а безспорните успехи в следвоенното лансиране на постюгославските традиционни и нови туристически обекти са позитивен пример за устойчиво развитие на туризма. Призната първо от България, крехката, "подведомствена" на Европарламента федерална държава Босна и Херцеговина признава исторически принос дори на българските богомили, укрепвайки междудържавното доверие и туристическия интерес за нови дестинации в "близката чужбина".

Личното преживяване на нашите читатели ще е най-доброто потвърждение на този извод. Изборът е ваш.

 

Текст: Илия Тодоров

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

свят - АРХИВ

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара [02.02.2023] 2 Бергамо след пандемията: изложбите, пиците и тълпите от туристи са още по-големи [29.01.2023] До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро [08.12.2022] Корфу: смесица от гръцки и италиански стил след 400 години венецианско управление [15.05.2022] Непознатата близка "Балканска чужбина" [19.04.2022] През Великия пост до библейските места в Йордания [22.03.2022] През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа [10.01.2022] Насладете се на приключения в Украйна [20.08.2021] На Крит всичко е спокойно [08.08.2021] Истрия - история с вкус на трюфели [03.07.2021] Болград амбициозно развива вътрешен туризъм и крои планове за след пандемията [20.01.2021] Виена: добре дошли обратно [12.08.2020] Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо" [20.02.2020] 6 Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ) [30.12.2019] 1 Билбао и Сан Себастиан - гостоприемство и изискан стил [13.09.2019] Катедралата в Лихен и полската хусария [06.05.2019] Преспански камбани бият за Великден на остров Св. Ахил [28.04.2019] Под земята [13.04.2019] Защо да посетим Полша? [19.01.2019] Шарджа: нови хотели, богато културно-историческо наследство, екзотични туристически атракции [22.10.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (20)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Правителството отложи влизането в сила на новата наредба за водното спасяване

30.05.2024 -

С постановление на Министерския съвет беше разрешен правният казус, възникнал с приемането на новата[... ]

Европейски, швейцарски и български опит бяха споделени на конференцията “Хижа на годината” 2024

30.05.2024 -

Конференцията се проведе в ПП “Витоша” под надслова “За по-добри хижи и заслони в България”. В събитието[... ]

Влезе в сила забрана за руските туристи да посещават Норвегия

29.05.2024 -

Забрана за влизане на руски туристи в скандинавската страна влезе в сила от днес по разпореждане на[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1