Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година

24.05.2024 08:57

Европейската нискотарифна авиокомпания, която е базирана в Унгария, очаква по-висока годишна печалба на фона на силното лято и силното търсене на пътувания, след като достигна годишна нетна печалба след три години. [... ]

Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай

22.05.2024 11:37

Това каза за БТА търговският директор на едноименното дружество Любомир Стамболийски. По традиция курортът ще разчита най-много на българските гости. Той е предпочитан и от румънци, германци, поляци и чехи. [... ]

Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото

21.05.2024 12:48

Това каза пред БТА Елена Иванова, заместник-председател на Управителния съвет на "Съюз на собствениците - Слънчев бряг". [... ]

- a a a + |
 

БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България

21.02.2024 16:00

Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът на националните курорти, заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).
БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България

Със законова промяна е належащо да се приеме 50 на сто от всички събрани местни данъци и такси, концесионни и други туристически такси да бъдат разходвани целево за инвестиции в техническа инфраструктура (ВиК, пътна, почистване и снегопочистване, електрическа), маркетинг и реклама в курортите, посочва Маргита Тодорова, директор маркетинг и продажби в "Албена" АД. Дружеството е член на БХРА.

Според зам.-председателя на БХРА Веселин Налбантов лошото управление на инфраструктурата в курортите е причина хотелиерите в Слънчев бряг всяка година да губят стотици хиляди левове пропуснати ползи. Една част от Слънчев бряг тъне в тъмнина и мръсотия веднага след края на активния летен сезон. Как да отворим обектите още за Великден, като алеите и общите части не се поддържат, риторично попита той. И допълни, че хотелиерите от години се борят с безхаберието на държавното дружество, което управлява инфраструктурата в курорта и буквално оставя всеки от инвеститорите да се оправя сам. Източната част на Слънчев бряг, където се намират повечето хотели на първа и втора линия покрай плажа, е в пълен мрак вечер заради спряно електричество, каза Налбантов. И посочи, че западната част на курорта, която се управлява от Община Несебър, няма подобни проблеми. А курортът е един и не е логично да има подобна неравнопоставеност, допълни той.

Подобни проблеми срещат и хотелиерите в другите национални курорти, посочи Атанас Карагеоргиев, хотелиер от к.к. "Св. Св. Константин и Елена" и член на БХРА. Ние инвестиране милиони в туристически обекти, плащаме данъци, местни такси, всякакви налози и накрая нямаме думата при планиране на курортите, подобряване на инфраструктурата и дори такива на пръв поглед дребни въпроси като извозването на боклука, посочи той.

Според представителите на БХРА, освен да се уредят проблемите с инфраструктурата, трябва да се улесни и участието на националните курорти, самостоятелно и заедно, в панаири, борси, рекламни кампании с щандове, роуд-шоута, пресконференции, за да могат да представят по най-добрия начин туристическия си продукт.

От браншовата организация настовята и вътрешният публичен транспорт в националните курорти да бъде изцяло екологично чист и максимално сигурен за живота и здравето на гостите. Необходимо е и да се изгради и достатъчен капацитет, за да могат гостите, пристигащи с лични автомобили, да ги паркират на приемливи цени.

Освен това трябва да се направи и нужното националните курорти да отговарят на всички екологични изисквания на европейското и българското законодателство и да бъдат носители на международни отличия в тази област - син флаг, и други подобни. Изграждането на нова база за пребиваване и атракции да бъде съобразено с европейските изисквания за площ на кв. метър на един плажуващ.

Необходимо е и да бъде създадена туристическа полиция на пряко подчинение на МВР със задача опазване на вътрешния ред, сигурност и защита от тероризъм, навременна реакция при природни бедствия, противопожарна защита, като половината от разходите се поема от националните курорти, а другата - от МВР, предлагат още от БХРА.

Националните курорти трябва да развиват устойчив туризъм в района чрез умело съчетаване на различни видове туризъм за удължаване и преминаване и към целогодишно експлоатиране на базата за настаняване – здравен, спортен, хоби, културен и други видове туризъм.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година [24.05.2024] Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай [22.05.2024] Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото [21.05.2024] Изкуственият интелект е основен приоритет в предстоящите инвестиции в туризма [08.05.2024] Албания и Мароко са най-търсените дестинации от германските туристи [27.04.2024] Туристите се насочват все повече към уелнес пътувания след пандемията [26.04.2024] WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма [20.04.2024] Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма? [16.04.2024] Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи [08.02.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Правителството отложи влизането в сила на новата наредба за водното спасяване

30.05.2024 -

С постановление на Министерския съвет беше разрешен правният казус, възникнал с приемането на новата[... ]

Европейски, швейцарски и български опит бяха споделени на конференцията “Хижа на годината” 2024

30.05.2024 -

Конференцията се проведе в ПП “Витоша” под надслова “За по-добри хижи и заслони в България”. В събитието[... ]

Влезе в сила забрана за руските туристи да посещават Норвегия

29.05.2024 -

Забрана за влизане на руски туристи в скандинавската страна влезе в сила от днес по разпореждане на[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1