Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година

24.05.2024 08:57

Европейската нискотарифна авиокомпания, която е базирана в Унгария, очаква по-висока годишна печалба на фона на силното лято и силното търсене на пътувания, след като достигна годишна нетна печалба след три години. [... ]

Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай

22.05.2024 11:37

Това каза за БТА търговският директор на едноименното дружество Любомир Стамболийски. По традиция курортът ще разчита най-много на българските гости. Той е предпочитан и от румънци, германци, поляци и чехи. [... ]

Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото

21.05.2024 12:48

Това каза пред БТА Елена Иванова, заместник-председател на Управителния съвет на "Съюз на собствениците - Слънчев бряг". [... ]

- a a a + |
 

Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген

21.03.2024 21:05

На 31 март двете балканските страни ще се присъединят официално към Шенгенската зона, която позволява свободно движение между страните членки на 400 милиона граждани.
Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген

Въпреки че и двете нации са членки на Европейския съюз от 2007 г., те все още са задължени да показват паспорти при влизане в други страни от ЕС, за разлика от много други европейски граждани.

През 2024 г. граничният контрол за двете страни ще бъде опростен и е вероятно много други аспекти също да се променят.

„Не можем да отречем, че присъединяването към Шенген изглежда ще даде невероятна енергия на туризма в Румъния и България. Техните икономики ще получат значителни нови възможности. Ще бъде интересно да видим как посещенията и бизнесът се развиват в двете дйржави през следващите години“, коментира Илейн Уорън, туристически експерт.

Лусия Пола е туристически експерт и основател на блога за пътувания Viva La Vita. Тя е фен както на Румъния, така и на България и се надява преминаването към Шенгенската зона да отвори страните за ново поколение туристи.

„Нямам търпение да видя повече пътешественици да откриват тези скъпоценни камъни,” казва тя пред Euronews Travel, „Очаквам скок в туризма, който може да доведе до повече конкуренция сред доставчиците на пътувания, а това означава още по-достъпни възможности за настаняване и транспорт!“

Устойчивото пътуване е много гореща тема в момента, като туристите все повече избират по-екологични методи за транспорт, за да стигнат до избраните от тях дестинации.

Лусия се надява, че двете балкански страни ще вземат това предвид, докато се опитват да привлекат повече туристи.

„Посетителите ще имат повече свобода да изследват със собствено темпо и да използват по-екологични опции като влакове и велосипеди. Тази промяна може да насърчи по-задълбочено оценяване на местните култури и отговорни туристически практики, като е от полза както за околната среда, така и за общностите, които посещаваме“, казва тя.

„Това, което отличава Румъния, е не само нейната природна красота, богато историческо и културно наследство и топло гостоприемство, но и нейните очарователни села, където времето сякаш е спряло. За много посетители тези села събуждат усещане за Западна Европа от една отминала епоха, напомняща за преди век или дори спомени от детството“, казва Чезарина Помойнику, основател на компанията Romania Private Tours

Това може да се промени - буквално за една нощ - казва експертът по пътуванията и съосновател на StayNewEngland.com Майкъл Донован.

„Когато посетих България в началото на 21 век, това, че не беше в Шенген пречеше и разубеди някои идивидуално пътуващи туристи. След очакваното им присъединяване, мисля, че ще видим повече туристи с раници и туризъм в стил Eurotrip, особено сред по-младите европейци. Тази демография изстреля рязко местните икономики на други места на континента след влизането им в Шенген“, казва той пред Euronews Travel.

По-специално Румъния, казва Майкъл, „вече преживява ренесанс като културна и гореща точка за приключения на открито. Премахването на граничните проверки може да изведе уникалното черноморско крайбрежие и региона на Трансилвания на наистина глобална сцена.“

Той, както и други експерти, прогнозираха първоначален скок от 15 до 25% на чуждестранни туристи в двете съседни страни, който ще продължи да расте с течение на годините.

„В по-дългосрочен план пълната интеграция вероятно също ще повиши стандартите в рамките на туристическата инфраструктура като средство за поемане на по-големи обеми от туристи. Като цяло това е вълнуваща стъпка за региона, който вярвам, че ще увеличи значително своята известност на картата на международния туризъм през идните години,” добавя Майкъл.

Могат ли Румъния и България да станат жертва на свръхтуризма?

Въпреки че е ясно, че влизането на двете страни в Шенгенската зона ще увеличи туризма и ще подкрепи икономиките им, съществуват опасения, че прекомерният туризъм - толкова често срещан в цяла Европа - скоро може да се превърне в проблем и за Румъния и България.

Ритеш Радж, главен оперативен директор на CuddlyNest, платформа за резервации на настаняване, смята, че „включването в Шенген може да доведе до прекомерен туризъм в популярни дестинации в Румъния и България“, подобно на проблемите със струпване на туристи, които изпитват популярни градове в Европа като Венеция.

Ритеш се опасява, че с течение на времето България и Румъния могат да се сблъскат със същия проблем.

„[Новата им популярност] може да доведе до скок в цените за настаняване, местни стоки и услуги, тъй като увеличеното търсене често повишава разходите“, казва той пред Euronews Travel.

„Повишената достъпност обаче може да доведе до изследване на необичайни места, разпределяйки ползите от туризма по-равномерно в цялата страна, тенденция, която може да доведе до по-устойчив и приобщаващ растеж в туристическия сектор“, посочва още той.

Ритеш предполага, че балансът между нарастващия туризъм и липсата на косвени щети зависи от властите на страните, като казва, че успехът „до голяма степен ще зависи от това как Румъния и България управляват своите туристически политики и инфраструктура при нарастващия брой посетители“.

 

Източник: Euronews Travel

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година [24.05.2024] Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай [22.05.2024] Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото [21.05.2024] Изкуственият интелект е основен приоритет в предстоящите инвестиции в туризма [08.05.2024] Албания и Мароко са най-търсените дестинации от германските туристи [27.04.2024] Туристите се насочват все повече към уелнес пътувания след пандемията [26.04.2024] WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма [20.04.2024] Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма? [16.04.2024] Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи [08.02.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Правителството отложи влизането в сила на новата наредба за водното спасяване

30.05.2024 -

С постановление на Министерския съвет беше разрешен правният казус, възникнал с приемането на новата[... ]

Европейски, швейцарски и български опит бяха споделени на конференцията “Хижа на годината” 2024

30.05.2024 -

Конференцията се проведе в ПП “Витоша” под надслова “За по-добри хижи и заслони в България”. В събитието[... ]

Влезе в сила забрана за руските туристи да посещават Норвегия

29.05.2024 -

Забрана за влизане на руски туристи в скандинавската страна влезе в сила от днес по разпореждане на[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1