Потребител: анонимен

у нас

В Бургас започва набирането на работници за летния туристически сезон

23.03.2018 11:08

За петнадесета поредна година в морския град ще се проведе специализирана трудова борса в областта на хотелиерството, ресторантьорството и свързаните с тях дейности. [... ]

QR код ще ориентира потребителите за доставчиците на туристически услуги

22.03.2018 11:03

Специален QR код ще препраща потребителите към Националния туристически регистър, за да се информират за избрания от тях туроператор, хотел, заведение за хранене и развлечение или планински водач. [... ]

Център за квалификация на кадрите в туризма ще заработи в София

21.03.2018 10:23

Зад идеята стоят министерствата на туризма и на образованието и науката, стана ясно по време на посещение на Николина Ангелкова в Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ във Велинград. [... ]

- a a a + |
 

АБТТА се обяви срещу приетото изменение на Плана за управление на НП „Пирин“

01.02.2018 11:33

Една от двете най-големи браншови организации на туроператорите и туристическите агенции в България изпрати отворено писмо до премиера, ресорния вицепремиер и министъра на екологията, в което изрази публично опасенията си, че гласуваното от МС в края на 2017 г. изменение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ ще попречи на устойчивото развитие на планинския и ски туризма в България и на конкурентността на туристическия сектор.

АБТТА се обяви срещу приетото изменение на Плана за управление на НП „Пирин“

„В качеството си на браншова асоциация на българските туроператори, подкрепила  първа световната етична норма в туризма и една от организациите – инициатори на подписването на Меморандум за опазване на културно историческите и природни ресурси и устойчивото им използване за нуждите на туризма, АБТТА изразява позиция, че решението за бъдещето на най-големия ни ски курорт е взето извън професионалната общност на туроператорите, а проблемът е профанизиран до ниво „еколози срещу инвеститори”, се казва в писмото на браншовата организация.

Според Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, внушението „ако няма лифтове и ски, няма и туризъм“ е погрешно и опасно. От организацията смятат, че „изграждането на втори лифт, без отчитане на всички фактори и извършване на някои задължителни предшестващи действия, създава предпоставки за влошаване на качеството на туристическата  услуга в Банско и реална заплаха за компроментиране на националното туристическо предлагане като цяло“.

Туроператорите се противопоставят на отъждествяването на планинския туризъм само със ски туризъм, което през последните години е довело до това, че в България бяха загърбени другите негови форми - пешеходен туризъм във всичките му разновидности, планинско колоездене, конен туризъм, наблюдение на птици и животни, скално катерене и алпинизъм, както и останалите форми на приключенски туризъм - рафтинг, параглайдинг, спелеоложки и пр.

В същото време, българският ски туризъм в Банско продължава да се развива екстензивно, което създава огромен дисбаланс между легловата база и съществуващия капацитет на ски пистите. За сметка на това не се обръща никакво внимание на най-екологичните и изискващите скромни   ивестиции форми на зимен туризъм като ски туринг, фрий райд, ски бягане.

В отвореното си писмо АБТТА привлича вниманието върху важни въпроси, които не са били отчетени от правителството при вземането на спорното решение от МС в края на миналата година: 

Възможно ли е без задълбочен анализ на функционирането и резултатите от действието на концесията върху местната икономика и бизнес среда през последните 15 г. да се намерят устойчиви и отговорни решения на проблемите?

Какъв е капацитетът на съществуващите ски писти в  Банско?

Какъв прираст на ски туристи по пистите на Банско може да се очаква след пускане на втори лифт и въвеждане в експлоатация на очакваната нова база от приблизително 20 хиляди допълнителни легла?

Какви са стандартите за безопасно ски каране в съвременните ски курорти и как те биха били постигнати в България?

Какви мерки предвижда държавата за  осигуряване на равностойна конкурентна среда при предоставяне на ски услуги (ски оборудване и ски уроци) и хотелски услуги, и предпазване от възможни злоупотреби с монополната собственост на ски съоръженията в ски курортите ни?

 

От АБТТА посочват, че приетата промяна нарушава националното и мждународното екологично законодателство и създава реална заплаха Национален парк „Пирин“ да бъде изваден от Списъка за световно природно наследство на ЮНЕСКО. Затова призовават правителството да отмени Решение 821/ 29.12.2017 г. на МС, да осигури извършването на експертни оценки на въздействието на планираните промени в Плана за управление на НП „Пирин“ и да инициира широки обществени консултации по въпроса за изграждане на втори кабинков лифт в Банско.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Банско може да развива устойчив туризъм вместо досегашната тясна специализация в ски туризма

29.01.2018 17:09

В проучване на международната консултантска група Dalberg, представено на пресконференция днес, се посочва, че в резултат на разрастването на ски зоната в Банско на национален парк „Пирин“ са нанесени сериозни щети. Анализът показва, че това профилиране на курорта, одобрено от българското правителство през 2000 г., компрометира икономическата стойност на Пирин и не води до ясни ползи към днешна дата. [... ]

у нас - АРХИВ

В Бургас започва набирането на работници за летния туристически сезон [23.03.2018] QR код ще ориентира потребителите за доставчиците на туристически услуги [22.03.2018] Център за квалификация на кадрите в туризма ще заработи в София [21.03.2018] Бузлуджа е сред 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа [20.03.2018] В Министерството на туризма връчиха удостоверения на планински водачи и екскурзоводи [15.03.2018] Правителството даде 4 плажа по морето на концесия [14.03.2018] Форум за креативен туризъм* се проведе в Габрово [07.03.2018] 280 пъти са викани планинските спасители от началото на сезона [05.03.2018] На 25 март се открива пряка въздушна линия между София и Любляна* [28.02.2018] 437 хил. чуждестранни туристи са посетили България през януари [28.02.2018] Отворени бяха офертите за изграждане на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) [28.02.2018] Български пътници, изоставени на летището в Тимишоара, ще заведат колективен иск срещу „Райън еър“ [28.02.2018] Самолет на нискотарифна авиокомпания поиска да се върне аварийно на Летище София [26.02.2018] Летище София отчита удвояване на пътниците по вътрешни линии през януари [19.02.2018] 1,85 млн. българи са посетили Турция като туристи [19.02.2018] Министър Ангелкова: Създаваме общи маршрути на Балканите за туристи от далечните пазари [14.02.2018] 30 държави от ЕС и Балканите обсъждат в София ролята на туризма [12.02.2018] 18 туроператори и туристически агенти бяха заличени от Националния туристически регистър [05.02.2018] 8,882 млн. чуждестранни туристи са посетили България през 2017 г [29.01.2018] Банско може да развива устойчив туризъм вместо досегашната тясна специализация в ски туризма [29.01.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (943)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В Берлин се проведе 8-ата среща на министрите на туризма, посветена на „Пътя на коприната“

09.03.2018 11:12

Срещата на туристическите министри, под егидата на UNWTO, се състоя по време на международното изложение [... ]

Български пътници, изоставени на летището в Тимишоара, ще заведат колективен иск срещу „Райън еър“

28.02.2018 14:24

Това заяви един от българите, пътували с авиокомпанията от Лондон за Пловдив в понеделник, цитиран [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Ню Йорк отбеляза рекордна година за туризма си

23.03.2018 -

Страховете на Организацията за туристически маркениг NYC & Company, че "неприятната" реторика на президента[... ]

В Бургас започва набирането на работници за летния туристически сезон

23.03.2018 -

За петнадесета поредна година в морския град ще се проведе специализирана трудова борса в областта[... ]

QR код ще ориентира потребителите за доставчиците на туристически услуги

22.03.2018 -

Специален QR код ще препраща потребителите към Националния туристически регистър, за да се информират[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Губи ли престиж и монопол у нас платформата за туристически резервации BOOKING.com?

17.07.2017 -

Нововъведения, които дават възможност за безразборни и неагажиращи резервации от анонимни мобилни[... ] 8

Американска компания за таксиметри -"копърки" пробва да пробие в България

10.12.2014 -

Би Би Си съобщава, че създадената през 2009 г. в Чикаго копрорация "Uber" вече има съдебна забрана в редица[... ] 8

Близки срещи от туристическия вид

24.11.2017 -

Когато планирате следващото си лято на Атонския ръкав на Халкидики, имайте предвид, че пионерът в предлагането[... ] 2