Потребител: анонимен

у нас

Туристическият бизнес очаква бързи и адекватни мерки от служебния министър на туризма

12.05.2021 16:45

Надеждите на туристическия бранш са насочени към новия министър на туризма Стела Балтова, която заема този пост за втори път в служебно правителство. Сега обаче ситуацията е много сложна, а хотелиери и ресторантьори вече отправят призиви за спасяването на туристическия сезон. [... ]

Наемателят на плажа на Велека обжалва процедурата за концесия на ивицата

11.05.2021 10:53

От май 2017 г. плаж „Устието на река Велека“ на територията на Община Царево се стопанисва от фирмата на Филип Баров с договор за наем. [... ]

Вulgarian Air Charter промени името си

07.05.2021 13:54

Чартърната авиокомпания Bulgarian Air Charter има ново име. 21 години след основаването си, тя вече ще работи под името European Air Charter. [... ]

- a a a + |
 

Правителството отложи с 10 г. плащането на концесионни такси от страна на концесионера на летище София

07.04.2021 19:36

Правителството прие предложението на концесионера на столичния аеропорт за изменение на концесионния договор и отправи насрещно предложение за неговото изменение.

Правителството отложи с 10 г. плащането на концесионни такси от страна на концесионера на летище София

Мярката се предприема, за да се възстанови икономическият баланс на концесията, който беше нарушен вследствие на пандемията от COVID –19.

Според информация на Международния съвет на летищата (ACI Europe), броят на пътниците, обслужени от европейските летища през 2020 г. се е свил със 70.4 на сто и е спаднал до равнището от 1995 г. заради пандемията.

В началото на март тази година Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA) обяви задълбочаване на кризата за авиокомпаниите, тъй като международният въздушен трафик е намалял с 86,6% през януари в сравнение с нивата отпреди кризата, а вътрешният въздушен трафик се е свил с 47,4 на сто спрямо същия месец на 2020 г.

Според наличната официална информация, трафикът на летище София се е свил до 2.9 млн. обслужени пътници за 2020 г. спрямо 7.1 млн. обслужени пътници за 2019 г.

Приемането на предложението на концесионера за отлагане на плащане на концесионните такси става след получаване на положително становище от Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия. В него се посочва, че в случая няма предоставяне държавна помощ.

Изменението на концесионния договор предвижда отлагане на плащането на годишните концесионни възнаграждения за първите десет години от срока на концесията и прехвърлянето им за последните десет години от срока на концесията.

Според отправеното насрещно предложение страните по концесионния договор поемат ангажимента най-малко веднъж годишно да наблюдават отражението на пандемията от COVID-19 и да предприемат необходимите мерки за изменение на концесионния договор и допълнителното споразумение, за да се запази икономическия баланс на концесията.

Концесионерът ще изплати авансово на държавния бюджет 660 милиона лева с ДДС първоначално концесионно възнаграждение. Размерът на инвестициите ще бъде увеличен с 16 милиона евро – от 608 милиона евро на 624 милиона евро. Нов Терминал 3 ще бъде изграден до десетата година от срока на концесията. Всички работници и служители на летището ще преминат на работа към концесионера.

При неприемане на предложението за възстановяване на икономическия баланс на концесията, планираните от концесионера инвестиции няма да бъдат изпълнени, включително няма да бъде построен нов Терминал 3. Действащият към момента държавен оператор на летище София не разполага с възможността за извършването на инвестиции в подобен обем. Единственият начин това да стане е драстично увеличаване на летищните такси, което ще направи летище София неконкурентно спрямо летищата в съседните държави.

 

Решението на правителството предизвика противоречиви реакции:

"Държавата е възможно най-лошият стопанин на летището. Ако искате държавно летище, получавате нещо като "Балкантурист" отпреди 30 години. Настоящото правителство направи процедура със силна конкуренция от 5 световноизвестни оператора, избра един от тях, който е много добър. Ако сега спрем тази концесия, как ще изглежда България в очите на световните инвеститори? Кой ще дойде на следващата концесионна процедура?", заяви пред БНР Николай Василев, който в периода 2001-2005 г. беше последователно министър на икономиката и министър на транспорта и съобщенията в правителството на Симеон Сакскобургготски. Той обаче призова от фонда, който е концесионер на летището, да кажат ясно на българската общественост "дали те стоят зад тази сделка, или зад тях има други лица, които са дали част от парите или всички пари".

Петър Мутафчиев, транспортен министър в правителството на Сергей Станишев /2005-2009 г./, не се съгласи, че сделката е била добре подготвена и "перфектна". 

"Искам да попитам дали някой в Министерство на транспорта или концесионерът си направиха сметка с колко ще бъдат по-малко пътниците през 2020-а година. Мисля, че те много добре знаеха, че няма да надскочат 3,9 милиона. Ако имаме 3 млн. пътници, ще се строи ли този терминал, или някой ще каже, че сегашните поемат до 7 милиона. Това са въпроси, на които никой не дава отговор".

 

Още инфо:

Правителството отложи с 10 г. плащането на концесионни такси от страна на концесионера на летище София
На днешното си заседание правителството удължи с 4 години и срока за изпълнение на задължителните инвестиции от концесионера на летище Горна Оряховица. Инвестициите ще бъдат извършени през първите осем години от срока на действие на концесионния договор, вместо през първите четири.

Причина за поисканото от концесионера изменение на концесионния договор е настъпилата пандемия от COVID-19 и последвалия сериозен спад в полетите на търговската авиация, както и въведените медицински мерки, изисквания и правила към работата на летищните оператори. Това налага основно пренареждане на приоритетите в инвестиционните намерения, така че те да отговорят адекватно на промените в търсенето и предлагането на летищни услуги, като същевременно се запази темпът на развитие, необходим за финансовото обезпечаване на летището.

Едно от основните изменения в авиационната индустрия е промяната на флота на авиокомпаниите и използваният самолетен микс от типове въздухоплавателни средства. Наблюдава се тенденция авиокомпаниите да приземяват флота от по-големите самолети и да увеличават използването на малък и среден тип въздухоплавателни средства. Поради това към настоящия момент инвестициите в удължаване на пистата на летище Горна Оряховица са нецелесъобразни. Операциите с въздухоплавателни средства от малък и среден тип са напълно възможни и при сегашните физически характеристики на пистата. Концесионерът е предприел своевременно подготовка за удостоверяване на експлоатационната годност на съществуващата светотехническа система на пистата за излитане и кацане. Това ще доведе до удължаване на времето на експлоатация на летището в рамките на деня и нощта и увеличаване на приходите от авиационни дейности.

Концесионерът е заявил, че през последните месеци е получил голям брой запитвания за възможностите за базиране на самолети и тяхното техническо обслужване. Генералният план на летище Горна Оряховица предвижда изграждането на хангар за техническо обслужване на въздухоплавателни средства, разширение на съществуващия перон и изграждане на нов перон за базиране на самолети. Досега това се е разглеждало в дългосрочен план, но настъпилите промени налагат изграждането на хангар за техническо обслужване и увеличаването на възможностите за паркиране на въздухоплавателни средства да стане на по-ранен етап от концесията, което ще доведе до увеличаване на приходите на летище Горна Оряховица.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Концесионерът на Летище София увери, че ще изпълни ангажиментите си

19.03.2021 22:08

Няма да има забавяне на инвестициите, ако концесията за Летище София бъде стартирана, обявиха на пресконференция представители на концесионера на столичния аеропорт. [... ]

у нас - АРХИВ

Туристическият бизнес очаква бързи и адекватни мерки от служебния министър на туризма [12.05.2021] Наемателят на плажа на Велека обжалва процедурата за концесия на ивицата [11.05.2021] Вulgarian Air Charter промени името си [07.05.2021] Всички полети от и до Русия от летищата във Варна и Бургас са анулирани [05.05.2021] От 1 май остров Света Анастасия посреща посетители [02.05.2021] Здравните власти обявиха реда, по който ще се влиза в България от 1 май [30.04.2021] Европейската туристическа индустрия приветства одобрения от Европейския парламент EU COVID 19 CERTIFICATE [29.04.2021] В писмо до премиера и до шефа на БНБ президентът на ХОТРЕК поиска да се подкрепи финансово хотелиерския сектор [28.04.2021] Очаква се 90% заетост на хотелите в Сандански по празниците [27.04.2021] Записванията в последната минута може да спасят сезона [26.04.2021] До края на май ще бъдат ваксинирани повечето от заетите в туризма [25.04.2021] Три са вариантите за облекчено влизане на туристите в България [20.04.2021] Националният туристически информационен център се премести в НДК [19.04.2021] Глобиха с 3856 лв. концесионера на плаж „Смокините-север“ [17.04.2021] 13 туристически организации: Нужни са спешни мерки за спасяване на туризма [14.04.2021] Близо 1,5 млн. българи смятат да почиват в България [13.04.2021] Средно с 40% по-малко е броят на нощувките в хотели и приходите от тях през февруари в сравнение с 2020 г. [13.04.2021] Няма кой да стопанисва Стобските пирамиди [12.04.2021] Транспортният министър подписа анекс на договора за концесия на Летище София [10.04.2021] Германският туристически бизнес получи информация за България като безопасна дестинация [09.04.2021]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (943)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Еврокомисията препоръча на страните членки на ЕС да разрешат влизането на ваксинирани туристи

04.05.2021 09:47 - Обновена на 07.05.

За първи път от началото на пандемията ЕК призова страните от Евросъюза да смекчат ограниченията за [... ]

Здравните власти обявиха реда, по който ще се влиза в България от 1 май

30.04.2021 08:43

В страната ще може да се влиза при наличие на ваксинация, доказано преболедуване от COVID-19, с ПСР или бърз [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Туристическият бизнес очаква бързи и адекватни мерки от служебния министър на туризма

12.05.2021 -

Надеждите на туристическия бранш са насочени към новия министър на туризма Стела Балтова, която заема[... ]

Гърция и Русия определят дата за възобновяване на въздушните връзки помежду си

12.05.2021 -

Точната дата, от която ще се възстановят полетите между двете страни, ще стане известна през следващата[... ]

Испания се готви да посреща британски туристи веднага след 20 май

12.05.2021 -

Иберийската държава може да разреши след тази зата на посетителите в Обединеното кралство да влизат[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

България открива национално туристическо представителство във Варшава

22.02.2021 -

Това ще стане по време на работното посещение в Полша на вицепремиера и министър на туризма Марияна[... ] 1

Българите от Украйна вече са по-близо до България

18.02.2021 -

Първият пасажерски автобус премина през Дунав с новия ферибот Орловка-Исакча. [... ] 1

Гайди звучат в катедрала в Полша

24.01.2021 -

Макар в Полша едва ли има стотина гайдари, архиепископът на Познан за 21-ви път, дори в условия на пандемия,[... ] 1