Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Боровец изпраща успешен зимен сезон

11.04.2024 20:02

Този сезон за зимния ни курорт бе успешен, отчетоха председателят на Съюза на собствениците и хотелиерите в курортен комплекс "Боровец" и изпълнителен директор на хотел "Рила" Благовеста Томова и Мария Шейнова от дружеството "Бороспорт", което стопанисва инфраструктурата. [... ]

Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване

06.04.2024 14:49

Новата бяла книга на SITA подчертава как управляваните от биометрични данни ИТ решения се внедряват успешно по целия свят. [... ]

Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети

27.03.2024 21:11

Необходим е анализ на възможностите за превръщане на летище София в хъб за транзитни и трансферни полети, за да се подобри свързаността, заяви председателят на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) Светослав Станулов на пресконференция на тема „Анализ на българския авиационен пазар“ в София. [... ]

- a a a + |
 

Расте броят на хотелите за продан

28.08.2013 08:59 - в. Труд

Хотелиерският бизнес в България е в дълбока криза - ако се сметне броят на всички действащи обяви за продажба на хотели, в момента на тезгяха са поне 1018 обекта. Ниска е и средната заетост на хотелите у нас.

Расте броят на хотелите за продан

Сделката за продажбата на столичния хотел “Хилтън” стана факт, докато продажбата на “Зографски Кемпински” остана само в сферата на слуховете.

 

Хотелиерският бизнес в България е в дълбока криза - ако се сметне броят на всички действащи обяви за продажба на хотели, в момента на тезгяха са поне 1018 обекта. Ниска е и средната заетост на хотелите у нас.

989 хотела са обявени за продажба в най-големия портал за недвижими имоти - www.imot.bg. Още 29 са в регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители. Общо, броят на продаваните хотели е с около 100 повече в сравнение с април.

Тогава частните съдебни изпълнители отново продаваха около трийсетина хотела, но тези на сайта imot.bg бяха по-малко - 880. През 2011 г. пък обявените за продажба хотели са били не повече от 400.

Сегашната цифра на изкараните за продан хотели изглежда стряскаща на фона на официалната статистика на НСИ. Според данните на статистиката, към края на юни т.г. у нас са регистрирани 2547 места за настаняване с над 10 броя легла.

Ако се направи формално сравнение ще излезе, че към 40% от хотели в България се продават. Цифрата обаче със сигурност е доста по-малка, защото част от обявените за продан хотели, всъщност са къща или етаж от къща със стаи за гости, които едва ли са регистриран някога като хотел. Или пък се продават проекти за бъдещи хотели.

Тенденцията обаче е ясна - значителна част от хотелиерския бизнес в България изпитва затруднения.

В разгара на летния туристически сезон по българското Черноморие се продават близо 300 хотела. Те са разпределени почти поравно между Варненска и Бургаска област.

Докато във Варна се продават предимно хотели в самия град, на юг съотношението е точно обратното: в Бургас се продават само 5 хотела, докато в областта офертите са над 160. Варненските градски хотели за продажба са 40, докато в останалите селища в областта са малко над 80.

Южното Черноморие присъства осезателно и в регистъра на частните съдебни изпълнители. От общо 29 обяви за предстоящи търгове 8 са за хотели в малките градчета по Южното Черноморие: Равда, Несебър, Лозенец, Ахелой, Китен и Поморие. И няма нито един обявен за продажба във Варненско или Добричко.

Според специалисти обяснението за това трябва да се търси преди всичко в характера на Южното Черноморие. “Там още навремето имаше много по-голям пазар на квартири, а и като цяло селищата на морския бряг са много повече отколкото по Северното Черноморие.

Съвсем естествено е да има и повече семейни хотели, които сега изпитват затруднения в кризата”, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties (“Бългериън пропертис” ).

Според нея още по-интересна ще е картината в късната есен, когато сезонът като цяло ще е приключил. Тогава нищо чудно да се окаже, че броят на продаваните хотели е още по-голям.

Все пак много повече са хотелите във вътрешността на страната, които се продават, най-вече в Банско, Велинград, Велико Търново, Смолян, т.е. все туристически дестинации.

Само в София за продан са 78 хотели. Повечето от тях се намират в кварталите под Витоша - Бояна, Симеоново, Драгалевци, но има и в градския център. Става въпрос предимно за три или четириетажни сгради.

Хотелите не са обикновени имоти, а бизнес. Но въпреки това почти без изключение продавачите се отнасят към тях като към всеки имот - дават информация за разгънатата застроена площ, броя на стаите и исканата цена.

А всъщност най-важното са паричните потоци, които успява да осигури едно такова начинание. Затова хотел с 50 стаи може да струват много повече от хотел с 300 стаи и съответната за мащабите му площ.

Дори местоположението му няма чак такова значение, важно е да е имал добро управление и стриктно счетоводство за последните 3-4 години. Немаловажна подробност е дали има договори за следващ сезон или разчита на случайността. Тази информация обаче липсва и това обяснява защо някои обяви стоят в продължение на месеци и дори години и активите не могат да намерят купувачи.

Малко повече информация от икономически характер може да се открие в регистъра на търговете, организирани от Камарата на частните съдебни изпълнители. Там, ако не друго, потенциалният купувач може поне да види към кого има задължения хотелът, колко са, както и да се запознае с много подробно описание на активите.

Експертите определят като тревожна тенденция продажбата на готов бизнес. Това говори, че в туристическия бранш по време на имотния бум са навлезли много хора, които не са дотам добре подготвени за тази дейност. Показателно е например, че преобладаващият брой хотели за продажба са предимно малки, от семеен тип.

Те почти без изключение не принадлежат към хотелиерска верига, която би могла да им осигури сравнително постоянен поток от клиенти. Допълнителна трудност за хотелите край морето е късият туристически сезон, заради който доходността от тях пада под определяните като нормални 7-10%.

 

Още по темата

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи [08.02.2024] Сливанията на европейския авиационен пазар тревожат туристическия бизнес [01.02.2024] WTTC: туристическият бизнес трябва да приеме изкуствения интелект [30.01.2024] Класация посочи най-добрите хотели в България [25.01.2024] Предлагането на полети само за възрастни е нововъзникваща тенденция [20.01.2024] Франция остава най-популярната дестинация в света за международните туристи [17.01.2024] Чуждите туристи Боровец са от Великобритания и от балканските държави [17.01.2024] Израелски-палестинският конфликт се отразява на броя на туристите от този регион в черноморските хотели [12.01.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Jet2holidays разширява програмата си за България

25.03.2024 14:17

Британският туроператор добавя пакети за почивка в созопол към прогамата си в България за лято 2024. [... ]

"Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация

20.03.2024 15:01

Курортният комплекс "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Индийската авиокомпания IndiGo вече е трата в света по пазарна капитализация

11.04.2024 -

След 5% ръст на цената на акциите на своята компания майка, най-голямата авиокомпания в Индия вече е[... ]

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ]

Michelin вече оценява и хотели

11.04.2024 -

Компанията, която издава прочутите пътеводители, вече е присъдила най-високата отличието „Три ключа“[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 1

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2